Alle uitslagen en standen van het RSB PJK categorie D


Het PJK in de categorie D is overtuigend gewonnen door Ansh Jakhari van SV Spijkenisse. Dana Verheij, spelend bij ssv Klim-Op en SV Sliedrecht, won de trofee voor het beste meisje. Zij scoorde 7 punten uit 9 partijen en Ansh maar liefst 8 punten.

Maar liefst 24 jongens en 7 meisjes deden op 1 en 2 maart 2019 mee aan het Persoonlijk Jeugdkampioenschap (PJK) van de Rotterdamse Schaakbond (RSB) in leeftijdscategorie D (geboren in 2007 of 2008, maar later mag ook). Via dit PJK-D kon men zich plaatsen voor het Nederlands kampioenschap in de D-categorie, dat op 30 mei, 31 mei en 1 juni in Rijswijk zal worden gehouden. Verder was het toernooi een prima gelegenheid voor beginnende schakers om ervaring op te doen met wat langere partijen (speeltempo 30 minuten per persoon plus 5 seconden per zet).

Plaats van handeling was de Klim-Op in Capelle a/d IJssel met Jan Sijbesma als gastheer. André van der Graaf en Angelique Osinga waren de arbiters die de 9 speelronden en na afloop ook de noodzakelijke barrages in goede banen leidden.

Op basis van hun rating (boven de 1000) werden vooraf de grootste titelkansen toegedicht aan Ansh Jakhari (SV Spijkenisse), Jesse van Dongen (SG Overschie), Alan Bakija (ssv Klim-Op) en Mees van Batenburg (RSR Ivoren Toren). Bij de meisjes sprong Dana Verheij (ssv Klim-Op en SV Sliedrecht) er op papier met kop en schouders bovenuit. De verwachtingen vooraf werden bewaarheid.

Ansh hoefde slechts 2 remises toe te staan en won de overige 7 partijen. Met 8 uit 9 werd hij met afstand de nieuwe jeugdkampioen van de RSB en ontving hij de eerste prijs (een grote trofee) uit handen van jeugdleider Hans van den Beukel. Dana wist de trofee voor het beste meisje te winnen. Een eervolle vermelding is daarbij op z’n plaats, want in het totale eindklassement werd ze tweede met slechts 1 punt minder dan Ansh.

Daaronder was het dringen. Maar liefst 6 spelers scoorden 6 punten en deelden daarmee de derde plaats in de eindstand. Op basis van weerstandspunten was de tweede prijs voor Alan Bakija, de derde prijs voor Mees van Batenburg, de vierde prijs voor Joris Brands (RSR Ivoren Toren) en de vijfde prijs voor Jesse van Dongen. Samen met Louis Liu (SC PASCAL) en Yiming Gores (ssv Klim-Op) die ook 6 punten scoorden, mochten zij in een barrage van een halve competitie met een speeltempo van 10 minuten p.p.p.p. uitmaken welke drie er met Ansh mee mogen naar het NK. Dat werden uiteindelijk Alan, Mees en Jesse.

Bij de meisjes waren ook barragepartijen nodig. Achter Dana was Janice Fu (ssv Klim-Op) met 5 uit 9 als tweede meisje geëindigd. Daarmee was ook zij verzekerd van deelname aan het NK-D meisjes. Maar voor de derde plek kwamen Lizzy van Anrooij (SV Spijkenisse), Sarah-Joy Koorevaar (Messemaker 1847) en Odette Blom (SC PASCAL) in aanmerking. Zij drieën eindigden namelijk gelijk met 4 uit 9. In de barrage won Sarah-Joy van zowel Lizzy als Odette, zodat zij samen met Dana en Janice naar het NK-D meisjes mag.

Voor de anderen restte de teleurstelling, maar ook zij mogen terugkijken op een geslaagd toernooi met prachtige partijen. Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen op plaatsing voor het NK!

Hieronder zijn alle uitslagen en standen per ronde van het toernooi te bekijken door op de desbetreffende ronden bij pairings (voor de uitslagen) of rankings (standen) te klikken:


Tot slot voor de volledigheid nog de eindstanden van de barrages:

  1. Alan      4,5
  2. Mees     4,0
  3. Jesse    3,5
  4. Louis     2,0
  5. Yiming  1,0
  6. Joris      0,0
  1. Sarah-Joy   2,0
  2. Lizzy              1,0
  3. Odette          0,0