Uitslagen en stand van de A-groep vindt u via deze link: http://archief.r-s-b.nl/verslag2018/PK2018/GrpA/
Uitslagen en stand van de B-groep vindt u via deze link: http://archief.r-s-b.nl/verslag2018/PK2018/GrpB/
Liam Vrolijk wint RSB Open – Ricardo Klepke persoonlijk RSB kampioen 2018
door Peter de Weerd – 25 augustus 2018
Zoals bekend was het PK RSB dit jaar ook opengesteld voor niet RSB-leden. De verwachte extra instroom hield niet over (5 deelnemers van buiten de RSB), maar het toernooi leverde wel een uitstekende winnaar op: Liam Vrolijk, met 16 jaar al internationaal meester (IM) en met voldoende schaakplezier om na Dieren en Vlissingen af te reizen naar Spijkenisse. En als oud-RSB’er is hij toch een beetje van ons.
Ik zag hem in de slotronde in actie tegen John Leer (zelf was ik voor de verandering eens vroeg klaar na vrijdagavond vier uur in actie te zijn geweest en had verloren na een tweede onreglementaire zet). Laat mij deze partij beschrijven vanuit culinair perspectief: meesterkok Liam stoofde zijn tegenstander op een zacht vuurtje in drie uur gaar, zonder toevoeging van bijzondere ingrediënten. Een eenvoudig maar niet na te maken gerecht dus.
De tweede prijs en de PK-titel was voor Ricardo Klepke, vorig jaar nog een aantal ronden professioneel verslaggever van het PK maar nu volop in actie. Als beste RSB-ratinghouder slaagde hij in de opdracht die positie te verzilveren met een titel.
Good old Gert Timmerman, tienvoudig persoonlijk kampioen moest dit maal het hoofd buigen voor de jeugd en bovendien de derde plaats delen met John Leer en Daniel Zevenhuizen. Vrijdagavond kwam voor hem de titel volledig uit beeld door een nederlaag tegen de in dit toernooi sterk spelende John Leer. In de laatste ronde herstelde hij zich met een overwinning op Marc Beijen. Die had een vrijpion op e2 die gevaarlijk leek. Maar toen ik na een korte afwezigheid weer ging kijken was deze vrijpion spoorloos verdwenen en stond wit totaal gewonnen. Dat was dus een voorbeeld van koud vuur: spectaculair, maar het brandt niet.
Ook de andere jeugd deed het goed in groep A. Dat leidde tot ratingprijzen voor Elnathan Ghebreab en “niet RSB-er” Alisha Warnaar,
In de B-groep was de spanning wat groter. Steven de Wilde had aan remise voldoende om de eerste plaats veilig te stellen. Daarvoor moest hij flink aan de bak tegen een goed spelende David Berendsen. Maar met stevige tijdnood voor beiden toverde Steven een eeuwig schaak uit de hoge hoed en was de eerste prijs binnen. Johan van de Griend wikkelde een toreneindspel keurig af en stelde daarmee de tweede plaats veilig voor een kwintet dat de derde prijs moest delen: een schamele 10 euro de man.
De eerste ratingprijs in groep B ging naar Franzke Kalkman de Koster. Zij liet zien dat niet alleen een vrouw maar ook een senior een prijs kan winnen in de door mannen gedomineerde schaakwereld. De tweede ratingprijs ging naar Zayd Maes. Het leeftijdsverschil kunt u op de website vinden door bij de eindstand op beide personen te klikken. Schaken is een sport van alle leeftijden en biedt dus de troost dat de zon op elk moment van de dag kan schijnen.
Omdat onze voorzitter Angelo wegens acute rugklachten verhinderd was mocht ik de prijzen uitdelen. Omdat er maar liefst 19 geldprijzen waren – die ik zelf in de envelopjes had gestopt – vergat ik daarna de bekers uit te reiken. Dan is er altijd Simon die er voor zorgt dat ook dat nog op zijn pootjes terecht komt.
Na het lage aantal deelnemers vorig jaar hadden we dit jaar een goed bezet toernooi. Het RSB-bestuur blijft echter studeren op een vorm van het PK dat meer sterke deelnemers trekt. Daarover gaan we dit najaar een enquête houden.
Tot slot: door de inzet van Simon en zijn vrijwilligers is het een gezellig en goed lopend toernooi geworden. Hoewel iedereen dit inmiddels weet vermeld ik het maar om ook op dit punt volledig te zijn.
Fotogalerij RSB Open 2018
RSB Open 2018 op de helft
door Peter de Weerd – 21 augustus 2018
Het RSB Open is op de helft. Dat het grote kat uit de boom kijken is begonnen moge blijken uit het feit dat de nummers 1 tot en met 4 in de A-groep razendsnel klaar waren met twee onderlinge remises. Liam Vrolijk en Gert Timmerman speelden binnen 20 minuten 15 zetten van een voor beiden bekende variant en besloten toen tot een grootmeesterremise (eigenlijk een IM/FM-remise). De runners-up van de thuisploeg (Ricardo Klepke en Daniel Zevenhuizen) waren iets langer bezig, maar ook zij staakten de strijd voordat deze was ontbrand (op één geruilde pion na).
Direct achter deze matadoren zit een pelotonnetje van vijf spelers op het vinkentouw waaronder gelukkig twee jeugdspelers: “gastspeler” Alisha Warnaar (15 jaar) en Elnathan Ghebreab (16 jaar). Over de A-groep is verder te melden dat niemand meer op de nul staat en dat het veld helaas is uitgedund tot 17 deelnemers.
In de B-groep is nog niets te zeggen over wie er met de prijzen van doorgaan. Ook hier doen jeugdspelers het tot nu toe goed ook al leed de 11-jarige Dana Verhey haar eerste nederlaag tegen de andere sterke jeugdspeler Djad Maes (15 jaar). Djad handhaafde zich daarmee keurig in de kopgroep.
Verder veel weeklaag en geknars der tanden. Veel minder sterke schakers reageren na een nederlaag alsof ze er zelf niet bij waren en geveld zijn door duistere krachten (“Ik stond beter, maar etc.”). Ik heb nog nooit iemand uit de wat lagere regionen na een overwinning horen zeggen: “Ik stond slechter, maar etc.”. Het zal wel mijn subjectieve waarneming zijn. Maar volgens mij zijn de schakers die meer van het spel begrijpen daardoor beter in staat om te begrijpen waar winst en verlies vandaan komen.
Bij wijze van uitzondering iets over mijzelf. Ik had het voorrecht van alle aanwezigen het langst te mogen spelen en de laatste matzettende zet te mogen doen toen Simon al aan het opruimen was.
Foto’s van de tweede ronde
Met dank aan Ruud van der Beek hieronder een aantal foto’s van het RSB Open 2018 genomen tijdens de tweede ronde op vrijdag 17 augustus:
RSB Open 2018 van start!
door Peter de Weerd – 16-08-2018
Alles van waarde moet met zijn tijd meegaan. Na het dramatisch lage aantal deelnemers (31) aan het PK 2017 had het RSB bestuur besloten tot een andere opzet: een open toernooi en een lager inschrijfgeld. Wel moest de titel Persoonlijk kampioen RSB blijven bestaan voor de hoogst geklasseerde RSB-deelnemer.
Lange tijd zag het er niet naar uit dat het veel beter zou gaan. Maar in de laatste week en vooral in de laatste dagen kwamen er nog heel wat inschrijvingen binnen. De oproep van Angelo aan de 2000+ spelers heeft daarbij zeker geholpen. Hoe het ook zij, met 19 deelnemers in de A-groep – voldoende voor een aparte groep! – en 38 in de B-groep waren we weer terug op het traditionele aantal deelnemers van rond de 60.
Dat de RSB ook buiten de RSB zijn vleugels uitslaat bleek uit de inschrijving te elfder ure van “onze” IM Liam Vrolijk, nog maar 16 jaar oud en nu spelend voor de Kennemer Combinatie in Haarlem. Daarmee is hij op slag de topfavoriet, ook al is 11-voudig PK-winnaar Gert Timmerman weer van de partij en zitten de Spijkenissenaren Ricardo Klepke en Daniel Zevenhuizen natuurlijk ook op het vinkentouw.
De eerste avond bood geen bijzondere verrassingen. Wel was opmerkelijk dat in de A-groep de twee spelers met de laagste rating (Mark Beijen en Elnathan Ghebreab) hun partijen wisten te winnen. In de B-groep waren iets meer verrassingen te noteren. Daar won de 11-jarige Dana Verheij (1479), een talent uit de school van Jan Sijbesma, van Kees van ’t Hoff (1746). Daar zal het ongetwijfeld niet bij blijven. Verder liet Cor van As zich verrassen door de ratingloze Henk van Ketel, verloor Jaap van Meerkerk (1767) van Marco Zwanenburg (1499) en boekte ook de andere vrouwelijke deelnemer, Franzke Kalkman de Koster (1365), een overwinning op Richard Koopman (1711).
De kop is er dus af. En hoewel algemeen bekend moet ik toch weer de prachtige locatie en organisatie van Spijkenisse roemen. Ondanks de grote concurrentie van andere, grote zomertoernooien houdt het PK, oude of nieuwe stijl, de sfeer van een RSB-reünie als opmaat voor een nieuw schaakseizoen.
Tot slot het volgende: U krijgt noch van mij noch van de organisatie diepgaande partijanalyses. Ik vind het niet zo’n probleem: op het internet kun je de hele dag rondwandelen in de prachtigste partijen. Mijn taak is om u iets van de spanning en de sfeer van het toernooi mee te geven.