Erik van den Doel wint 31e Spijkenisse Open


spijkenisse

Door Werner Hübner

Afgelopen zaterdag, 19 november 2016, werd voor de 31ste keer het Open Schaakkampioenschap georganiseerd. Voor de eerste keer werd het toernooi georganiseerd door Werner Hübner.

Alle toernooien tot en met de 31e editie werden bezocht door Simon van der Beek, die tevens de vorige 30 edities organiseerde, en speelden Vincent Kuyvenhoven en Albert de Bakker alle keren mee.

Door ziekte moesten een paar spelers helaas afzeggen waardoor er in totaal 44 spelers/speelsters meespeelden. Voor de indeling werd in één grote groep gespeeld, maar er waren prijzen te winnen voor de spelers uit groep 2 en 3 die zich het hoogst hadden geplaatst.

Het was al snel duidelijk dat de strijd zou gaan tussen GM Erik van den Doel en GM Alexandre Dgebuadze. Na zeven rondes hadden beide spelers één remise moeten afstaan bij de onderlinge wedstrijd en moesten de weerstandspunten beslissing brengen. Hierdoor werd Erik van den Doel de winnaar van het 31e Open Kampioenschap.

Van de spelers uit groep 2 waren er een aantal kanshebbers voor de twee prijzen. Toen de laatste ronde gespeeld was, bleken er echter twee spelers net een half puntje meer te hebben. Roman Bojanowski en Carlos Preuter haalden beiden 5 uit 7 in de grote groep en deelden de geldprijs.

In groep 3 was er Spijkenisser succes.  Ook hier was het regelmatig stuivertje wisselen met verschillende (jonge) deelnemers.
Uiteindelijk waren er zes spelers met 4 uit 7 in de grote groep. Savoljub Reljic, Frank Buijck, Simon van der Beek, Lorena Kalkman, Maarten Noordegraaf en Cedric Kerkmeester deelden de 2e plaats. Er was echter één speler met een half puntje meer. Spijkenisser jeugdspeler Denny Keetelaar (806) liet andermaal zien dat KNSB-rating niets zegt over spelers van zijn leeftijd in rapidtoernooien door in de laatste ronde te winnen van Jimmy Geboers (1879) en ontving met 4,5 uit 7 de eerste prijs van groep 3.

Bekijk hier de foto’s op facebook

Eindstand

Erik van den Doel

Erik van den Doel