Finale beslist door ultieme blunder


Op dinsdagavond 25 april 2017 was schaakvereniging Shah Mata de gastheer van de finale van de RSB-beker tussen Charlois Europoort en Spijkenisse. Beide teams wilden een positief einde geven aan een in de promotieklasse rampzalig gelopen seizoen. Charlois Europoort 3, vooraf één van de grote favorieten voor de twee promotieplaatsen, verspeelde promotie door de laatste drie wedstrijden te verliezen. Spijkenisse 2 was het seizoen in de promotieklasse dramatisch gestart, maar de indrukwekkende eindsprint kon degradatie uiteindelijk net niet voorkomen.

Beide teams waren – uiteraard – sterk opgekomen. De eerste partij die een uitslag kreeg was die aan bord 1 tussen Wilmar Meijer (Spijkenisse, wit) tegen Henk van der Velde (Charlois Europoort, zwart). Na heel wat slagenwisselingen bleef er een volkomen gelijk dubbeltoreneindspel met beiden 5 pionnen over, waarna tot remise werd besloten. Ondertussen hadden alle resterende zwartspelers, een pion meer dan hun tegenstander. Of dit genoeg was om te winnen moest tijdens het verdere verloop van de avond blijken.

Aan bord 4 speelde Jesus Canedo (Charlois Europoort, wit) tegen Fabian van Buuren (Spijkenisse, zwart). Op een gegeven moment had Fabian wel een pion meer, maar Jesus wist af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers. Wat Fabian ook probeerde, remise bleek onafwendbaar.

Het drama van de avond speelde zich af aan bord 2. Gijsbert Kamerman (Charlois Europoort, wit) had zijn handen vol aan Joey Brokaar (Spijkenisse, zwart). Na een wat onorthodoxe opening verkreeg Joey eerst één pion extra en wat later nog eentje. Eén daarvan ging weer verloren, waarna er een toreneindspel met voor Joey één pion meer resteerde. Alle pionnen, behalve een zwarte randpion op de h-lijn, gingen eraf. Gijsbert verdedigde dit eindspel met verve. En toen ontstond deze stelling:

RSB-bekerfinale1617_stelling

De zwarte toren heeft zojuist de witte toren op g3 geslagen. In een vlaag van schaakblindheid gaf Gijsbert in deze stelling op. Het is echter remise: 1.Kxg3 h2 2.Kf2 en het is pat. Waarschijnlijk had hij – net als een aantal toeschouwers overigens – alleen gekeken naar Kh3 i.p.v. Kf2, anders is het niet te verklaren. Naschrift: Gijsbert mailde dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering dacht dat de zwarte koning op g1 in plaats van h1 stond.

Bord 3 was het strijdtoneel van Kostas Sideras (Spijkenisse, wit) en Marcel den Bleker (Charlois Europoort, zwart). Heel lang was het een dichte stelling, waarin slechts aan beide zijden één pion was afgeruild. Marcel kreeg echter de overhand en won een pion. Daarnaast had hij een redelijke voorsprong in tijd; Kostas moest al gaan leven van de 15 seconden die er na elke zet bijkwam. Marcel kon niet voorkomen dat er een pionneneindspel met beiden alleen een dame overbleef. Hij won nog een pion, maar Kostas bleef hardnekkig tegenstand bieden. Om aan eeuwig schaak te ontkomen, wandelde Marcel met zijn koning helemaal naar de andere kant van het bord. Daar bleek zijn koning, nadat alle pionnen op die vleugel waren verdwenen, te ver te staan om meer dan remise eruit te slepen; hij hield een randpion aan de andere kant (h-lijn) over, en de witte koning dook de hoek van h1 in.

Door de ultieme blunder van Gijsbert kwam de RSB-beker 2016/2017 met een 2½-1½ overwinning in handen van Spijkenisse.

Arrian Rutten,
competitieleider RSB.