Geniet na van het PJK E 2021 online


Het Persoonlijk Jeugdkampioenschap van de RSB in de leeftijdscategorie E (algemeen en meisjes) is afgelopen zaterdag 27 maart 2021 als gevolg van de coronamaatregelen online gespeeld. Behalve de persoonlijke RSB-kampioenstitels waren er plaatsen te verdienen voor het Nederlands Jeugdschaakkampioenschap E (geboren in of na 2011), dat op 8 en 9 mei 2021 door de KNSB wordt georganiseerd. De KNSB kiest daarbij waarschijnlijk voor het betrekkelijk nieuwe online-platform Tornelo (een Australische vinding). Om de kinderen alvast aan dat platform te laten wennen, koos de RSB ervoor ook de PJK op Tornelo te spelen.

De voorbereidingstijd was erg kort. Arbiters Angelique Osinga en André van der Graaf hadden slechts enkele weken om zich Tornelo eigen te maken en vervolgens de kinderen in testtoernooien voor te bereiden op het echte toernooi. Dankzij die testen verliep het echte toernooi vlekkeloos en was het tot de laatste minuut spannend. Voor wie de toernooi-link had, waren de partijen en de tussenstanden live te volgen. En in de videoroom kon iedereen elkaar zien en spreken met de arbiters als dat nodig was.

Om 13u15 startte de eerste ronde en de zevende en laatste ronde was iets over 16u afgelopen, een uur eerder dan gepland. De speeltijd van 10 minuten plus 2 seconden increment werd dus lang niet altijd ten volle gebruikt, hoewel er toch ook wel partijen werden beslist doordat spelers door de vlag gingen.

Parsa Mohebinnezhad bleef ongeslagen en werd met 6½ punten RSB kampioen E. Hij kwalificeerde zich daarmee voor het NJSK E. In zijn laatste partij maakte Parsa het zich misschien wel onnodig moeilijk door op remise te spelen. Zijn tegenstander Yuway Li profiteerde bijna van het te passieve spel, maar ging uiteindelijk in tijdnood akkoord met remise. Yuway eindigde als H-speler op een knappe vierde plek. Daarmee greep hij net naast kwalificatie voor het NJSK E, maar bewees hij wel klaar te zijn voor het NJSK FGH. Wellicht wordt hem daarvoor een vrijplaats gegund. Oscar Koppenens en Yuhong Li legden met een tweede en derde plaats beslag op de overige 2 kwalificatieplaatsen voor het NJSK E. Bij de E-meisjes waren er twee plaatsen te verdienen voor het NJSK Em. Hyunyoung Ryu en Liesbeth van der Ham wisten deze te bemachtigen. Net als de jongens werden deze meisjes na afloop in de video room van harte gefeliciteerd met dit mooie succes. Voor alle deelnemers was er ‘s avonds nog een verrassing in de mailbox, namelijk een persoonlijk certifaantje als aandenken aan het toernooi.

De partijen zijn op meerdere manieren na te spelen. Ten eerste via de toernooi-link van Tornelo. Ten tweede door het pgn-bestand met de partijen te downloaden en in je schaakprogramma te importeren, klik daarvoor op deze link: http://www.r-s-b.nl/rsbfiles/grandprix/PJKRSBEJeugd.pgn en sla het bestand op. En ten derde met het naspeelbare bordje hieronder.

Verder vind je hieronder de eindstand:

Downloaden (PDF, 422KB)