Gert Timmerman persoonlijk kampioen RSB


Terugblik op een succesvol PK

In de tweede helft van augustus vond het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB (en tevens RSB Open) van 2023 plaats. Na een afwezigheid van enkele jaren was schaakvereniging Erasmus dit jaar gastheer en organisator van het toernooi over zes ronden.  Al snel na de opening van de inschrijving werd het maximale aantal van 90 deelnemers bereikt en moesten geïnteresseerden zelfs op de wachtlijst worden geplaatst.

In groep A streden 42 deelnemers om de titel én het recht om namens de RSB de regionaal afgevaardigde te worden voor de NK Kwalificatie van 2024. In groep B speelden 48 spelers voor de prijzen. Het werd in beide groepen een spannende strijd die pas in de laatste ronde werd beslist.

In groep A eindigden FM Gert Timmerman en Diederik Casteleijn met 5 uit 6 op een gedeeld eerste plaats. Beiden hadden een heel goed toernooi, Gert bleef ongeslagen met vier overwinningen en twee remises en Diederik had alleen verloren van Gert. Op weerstandspunten werd Gert uitgeroepen tot de nieuwe persoonlijk kampioen van de RSB. Maar liefst vijf spelers eindigden op een gedeeld derde plaats in groep A: Rob van der Plas,  Kedem Gutkind, Daniël Zevenhuizen, Maxim le Clerq en Thijs Roorda.

In de B-groep werd de eerste plaats gedeeld door drie spelers (in volgorde van weerstandspunten): Hans van Nieuwenhuizen, Jona van der Geld en Wijnand Rijnders behaalden een score van 5 uit 6! Vooral voor Jona van der Geld een prachtig resultaat met een TPR van 1991 (bij een rating van 1430) en een plusscore van 4 punten!

Daarnaast waren er ook nog verschillende ratingprijzen, waarbij gekeken werd naar de beste W-We score. In groep A werden de ratingprijzen gewonnen door Joaquin Aarts (+2,64), Arnout van Kempen (+1,76) en Imanol Leorato (+ 1,74). In groep B waren de ratingprijzen voor door Rens van der Velden (+ 3,19), Marco Zwanenburg (+ 2,70) en Silas van der Geld (+ 2,24). Felicitaties voor alle prijswinnaars!

Het toernooi verliep in een zeer goede sfeer. Dat was mede mogelijk dankzij de grote inzet van de vrijwilligers van het Huis van de Wijk Arcadia; veel dank aan Jan, Wil, Chris en Marjan! Zij werden voor de prijsuitreiking nog extra in het zonnetje gezet. Daarbij wil ik ook nog enkele mensen in het bijzonder bedanken: Leo Verhoeven als contactpersoon van het RSB PK, Jan Hoek van Dijke die iedere ronde de indelingen verzorgde, Alain de Callafon die drie ronden als arbiter optrad en Angelique van der Graaf-Osinga als wedstrijdleider van de RSB. En natuurlijk veel dank voor de vele vrijwilligers die hielpen bij het opzetten en het opruimen van de borden en stukken.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in groep A en hier voor alle uitslagen en de eindstand in groep B. Na het verslag zijn nog verschillende foto’s met een sfeerimpressie te vinden.

Frank van Zutphen