Gert Timmerman regionaal kampioen


Waren de verwachtingen te hoog? De strijd aan het eerste bord had een waar spektakel kunnen worden, maar al binnen het half uur werd de vrede getekend. Hans Hollander wilde met de zwarte stukken geen risico nemen tegen Gert Timmerman en andersom was Gert (vanzelfsprekend) tevreden met een gelijkspel. Jammer genoeg waren de meeste toeschouwers te laat gearriveerd om de partij te aanschouwen. Door deze korte remise is Gert de nieuwe regionaal kampioen geworden. Van harte gefeliciteerd! Hij begon uitstekend met een score van 5 uit 5, waarna remises in de laatste twee ronden volstonden om het kampioenschap binnen te slepen.

Binnen het uur waren ook Herman van Os en Mane Relyic klaar. De strijd tussen de clubgenoten werd door laatstgenoemde gewonnen. Naderhand hebben zij nog snelschaakpartijen gespeeld tegen de toernooiorganisatoren Simon van der Beek en Rienk Pluim.

Aan het tweede en derde bord streden drie spelers om de gedeeld tweede plaats. In beide gevallen wist de witspeler de partij te winnen. Floris Doolaard wist de koning van René de Lange naar f7 te krijgen, waarna hij al zijn stukken naar de koningsvleugel speelde. De zwarte tegenaanval bleef echter uit, waardoor het punt naar Floris ging. Een bord lager wist Alek Dabrowski te winnen van Wim Posthumus. Zoals inmiddels gebruikelijk een diagram uit de partij van Alek, na de zet b6 van wit.

Er volgde …Txc6 dxc6 Pc5 (…Dxc6 faalt wegens Lxf7+) Lxc5 dxc5 b7 en zwart gaf op.

In de eindstand zijn drie spelers op de gedeeld tweede plaats geëindigd: Hans Hollander, Floris Doolaard en Alek Dabrowski.

In de B-groep lag de strijd om de eerste drie plaatsen nog helemaal open, want vijf spelers hadden na afloop van de zesde ronde 3,5 punt verzameld. Jaap van Meerkerk was de eerste speler die op 4,5 punt kwam door concurrent Wijnand Dobbinga te verslaan. De partijen Kastelein-Prins en Kleinjan-Fan werden pas in de tijdnoodfase beslist. Gerard (Kastelein) wist een toreneindspel met twee pionnen meer in winst om te zetten, waardoor hij ook op 4,5 punt eindigt. De partij tussen Pim (Kleinjan) en Zhi Yang (Fan) eindigden in een gelijkspel, waardoor Zhi Yang een half punt te kort kwam voor de gouden medaille. In de eindstand zijn twee spelers op de gedeeld eerste plaats geëindigd: Gerard Kastelein en Jaap van Meerkerk. Zhi Yang en André Leffers eindigden op de gedeeld derde plaats.

De (relatief) beste prestatie van dit toernooi werd geleverd door Hans Koedam van S.O. Rotterdam. Hij was op papier een van de laagstgerate deelnemers aan het toernooi, maar wist desalniettemin op een verdienstelijke vijftig procentscore te eindigen en een W-We van +2.00 te behalen.

Volgend jaar wordt het Persoonlijk Kampioenschap waarschijnlijk op een andere locatie gespeeld. Het gerucht gaat dat een vereniging in Rotterdam haar speelzaal ter beschikking gaat stellen. Wordt vervolgd.

Ricardo Klepke

Zie voor de uitslagen en de eindstand de PK-pagina.
Partijen vindt u op de partijenpagina.