Geslaagd Erasmiaans Schaakfestijn 2017 (Update 21-3 met foto’s!)


Op zaterdag 18 maart werd in het Erasmiaans gymnasium in Rotterdam het Erasmiaans Schaakfestijn gehouden. Schoolteams van basisscholen uit de RSB-regio namen deel. In totaal waren er 37 teams (viertallen) aanwezig. Dat betekent in totaal zo’n 160 kinderen. Daar kunnen we als organisatie tevreden mee zijn. De scholen kwamen uit de hele regio, van Moerkapelle tot Dordrecht. Het werd weer een mooie schaakdag!

De teams waren in vier categorieën verdeeld: A. Kampioenspoule B. Talenten (groep 7 en 8) C. Beloften (groep 5 en 6) en D. Allerjongsten (groep 2,3 en 4). In de A-categorie werd gestreden om het RSB-kampioenschap voor basisscholen 2017. Er hadden zich in deze categorie maar vier teams aangemeld. Daarom werden A en B bij elkaar gevoegd in een competitie. Er werden 7 ronden Zwitsers gespeeld met een bedenktijd van 20 minuten p.p.p.p.

Kampioen van de A en dus ook RSB-kampioen BO werd de Eben Haëzerschool uit Capelle a/d IJssel. Tweede werd school Vest uit Dordrecht en derde De Stelberg uit Rotterdam. De eerste twee scholen zijn direct geplaatst voor het NK BO. Voor De Stelberg wordt een vrijplaats aangevraagd.

In B werd de Admiraal de Ruyterschool 1 uit Krimpen a/d IJssel eerste voor de Eben Haëzer 2 en de Admiraal de Ruyter 2.

In C werden 9 ronden afgewerkt in een halve competitie. De bedenktijd bedroeg 15 minuten p.p.p.p. OBS West uit Capelle a/d IJssel won de 9 ronden en werd dus overtuigend eerste. De Unicorns van de Eduard van Beinumschool uit Rotterdam werd tweede en de Elout Queens van de Eloutschool uit Rotterdam werd derde.

De D-categorie speelde 7 ronden in een halve competitie. Deze jonge kinderen spelen zonder klok, maar na een half uur, als de partij inmiddels nog niet afgelopen is, wordt er gearbitreerd. Het was hier erg spannend! De Bavinckschool uit Dordrecht en de Kampioenen van de Eduard van Beinumschool eindigden precies gelijk. Beide schoolteams hadden 12 matchpunten en 22½ bordpunt. Na loting mocht de Bavinckschool de eerste prijs meenemen. De Kampioenen ontvangen hun prijs later. Tweede werd hier De Piramide en derde de Onverslaanbaren van de Eduard van Beinumschool.

Zoals gezegd, het was een mooie schaakdag, waar de kinderen veel plezier aan beleefd hebben. Julian van Overdam zat er, want de kinderen konden “schaken tegen de beer”. Hij werd goed bezig gehouden door de kinderen!

Onze dank gaat uit naar het Erasmiaans gymnasium, die weer alle medewerking verleende en alle vrijwilligers, die mee geholpen hebben. Naast de RSB werd er ook steun verleend door Het Schaakkasteel en ook Margreet Wevers van Schaakkunst heeft meegeholpen om deze dag weer tot een succes te maken!

Op de website van Klim-Op zijn veel foto’s te bekijken!

door Jan Sijbesma

Hieronder de foto’s van de trotse winnaars. Voor een vergroting klik je op de foto’s:

Teamklassement AB

Categorie C 001

Categorie D 001