Gezellige schaakavond ondanks controversiële beslissing FIDE


SLIEDRECHT- De schaakwereld verkeert in tijden van oproer nu de internationale schaakbond FIDE heeft besloten om transgendervrouwen uit te sluiten van deelname aan wedstrijden voor vrouwen. De transgendervrouw zou door het mannelijke lichaam oneerlijk in voordeel zijn in de vrouwencompetitie, maar zou zich niet thuis voelen bij de mannencompetitie. Gelukkig hoeven er bij het vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht geen hersenen gekraakt te worden over dit gevoelige vraagstuk: mannen en vrouwen spelen in dezelfde groep, wat vrouwelijke schakers een unieke mogelijkheid biedt zich te onderscheiden.

Toch waren er in de vierde ronde voor het eerst in het vakantietoernooi alleen mannelijke spelers. In groep 1 grepen de van een schaakvakantie teruggekeerde William Gijsen en Jorik Klein hun kans om de eerste posities te veroveren, nu sterspelers Theo Dekker en Arjan van der Leij afwezig waren.

In groep 2 gaat het er hard aan toe in de bovenste regionen. De spelers zijn erg aan elkaar gewaagd. Bovendien is het mogelijk zowel met wit als met zwart tegen dezelfde tegenstander te spelen, zoals Jurgen de Haan en Maarten Hartkoren tot hun verrassing ontdekten. Dit zorgt ervoor dat de sterksten onderling blijven strijden en het erg lastig is afstand te nemen van de rest.

Koos van den Berg en Micha de Jong leiden groep 3 met een ruime marge. Rik Versteeg, die de derde plaats bezet, kreeg de uitgelezen mogelijkheid hier verandering in te brengen, toen hij het in de derde ronde mocht opnemen tegen de jeugdige Micha. Schaken vergt echter erg veel van het menselijk lichaam en het was duidelijk dat Rik al zijn reserves al verbruikt had in de eerste twee rondes. Hij had geen schijn van kans en zo heeft de man in vorm zijn koppositie weten te verstevigen. Zien we hem volgend seizoen terug bij de senioren?

Om af te sluiten een quote van KNSB-voorzitster Bianca de Jong: “Van alle schakers is nu 7,5% vrouw. Bij de volwassenen maar 3%. Dat is toch veel te weinig en geen goede afspiegeling van de maatschappij?” Wees welkom, juist ook voor vrouwen, om in de laatste ronde nog mee te doen!