Grote opkomst op het Erasmiaans schaakfestijn 2023


Op zaterdag 25 maart werd in het Erasmiaans gymnasium in Rotterdam het Erasmiaans Schaakfestijn gehouden. De opkomst was overweldigend, namelijk 80 schoolteams. De aanmelding voor het toernooi moest enkele dagen voor de sluitingsdatum al gesloten worden. Het toernooi wordt mogelijk gemaakt door stichting Het Schaakkasteel, de Rotterdamse Schaakbond en het Erasmiaans gymnasium.

De basisschoolteams waren in 4 groepen verdeeld. In de A-groep werd gestreden om het kampioenschap voor Basisscholen van de Rotterdamse Schaakbond. Er hadden zich 6 teams aangemeld voor deze kampioensgroep. De groep werd samengevoegd met de B-groep (teams uit de groepen 7 en 8 van de basisschool). Bij de prijsuitreiking werden de groepen weer apart gedaan. In de A-groep werd De Stelberg 1 uit Rotterdam Basisscholenkampioen van de RSB. Dit team gaat de RSB vertegenwoordigen op het Nederlands Kampioenschap voor Basisscholen. Het tweede team van De Stelberg won de tweede prijs en de Johannes Calvijnschool uit Gouda werd derde. De B-groep werd gewonnen door De Koplopers (Quadratum), tweede werd St. Jozefschool B1 en de derde prijs werd gedeeld door Jenaplanschool De Kwakel 1 en De Vossen (….)

De C-groep (groepen 5 en 6 van de basisschool) werd beheerst door twee teams van St. Jozefschool uit Schiedam. Jozefschool C1 werd eerste en Jozefschool C3 tweede. De derde prijs werd opgeëist door Johannes Calvijn uit Gouda.

De D-groep bestond uit kinderen uit de groepen 2, 3 en 4 van de basisschool. Prachtig om die allerjongsten aan het werk te zien. Ook hier werd de eerste plaats opgeëist door St. Jozefschool D1. Tweede werden de Arentschakers (Arentschool) en derde de Eduard van Beinum D1.

Er waren ook allerlei nevenactiviteiten. Zo kon er tussen de ronden door geschaakt worden tegen de “Beer”. Behoorlijk wat scholen deden mee aan de ontwerpwedstrijd. Die ontwerpen werden in een apart lokaal uitgestald. De mooiste ontwerpen werden beloond met een prijs. Ook werden prijzen uitgedeeld in de gedichtenwedstrijd. Er kwamen zo’n 100 gedichten binnen. Er was een schaakrobot aanwezig, waar tegen geschaakt kon worden. Margreet Wevers was aanwezig met haar stand “Schaakkunst”en ook Joyce van der Meyden, schrijfster van de boeken van “Simon de Schaker” was aanwezig. In de kantine konden de kinderen drinken en versnaperingen halen en daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt.

Al met al een mooie geslaagde schaakdag, waar de kinderen veel plezier aan beleefden. Alle mensen, die geholpen hebben, worden langs deze weg hartelijk bedankt voor hun onmisbare hulp!

Hieronder treft u de eindstanden aan en een aantal foto’s.

Downloaden (PDF, 187KB)

Downloaden (PDF, 5KB)

Downloaden (PDF, 5KB)