Henk Prins componeert Jubileum­schaakprobleem


Penningmeester RSB, Henk Prins, componeert Jubileumschaakprobleem voor KNSB 150 jaar.

Iedere schaker, van welk niveau ook, zal tijdens een partij moeten kunnen zien dat hij of zij de koning van de tegenpartij mat kan zetten in twee zetten. In een schaakprobleem is het mat in het aantal opgegeven zetten een belangrijke spelregel. Zo zal de oplossing vaak niet beginnen met schaak of het slaan van een sterk vijandelijk stuk. Juist de onverwachte, verborgen, stille zet brengt een schaakprobleem tot leven. Dan vallen de puzzelstukjes in elkaar en wordt ontdekt dat op iedere zwarte tegenzet wit mat kan zetten.

Zin om je matinzicht te testen? Doe dan mee met deze oploswedstrijd en geniet van de schoonheid van een schaakprobleem. Namens de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden, een onderbond van de KNSB die zich bezighoudt met schaakproblemen, heeft IM Henk Prins ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB), onderstaande tweezet gecomponeerd. Zoals u ziet vormen de witte stukken de 1 en de 0 en de zwarte stukken de 5, zodat de gedenkwaardige leeftijd van 150 van de KNSB zichtbaar wordt.

De bedoeling is deze tweezet op te lossen. Wit begint en zet zwart mat op zijn volgende zet, dus in maximaal twee zetten. De eerste zet van wit, de sleutelzet genoemd, is dan de oplossing van het jubileumprobleem. De sleutelzet kunt u tot uiterlijk 15 mei 2023 indienen via de website www.knsb150.nl/jubileumschaakprobleem. Onder de goede inzendingen wordt een aantal mooie schaakboeken verloot. Van harte wordt u uitgenodigd om aan deze bijzondere oploswedstrijd deel te nemen.

Tweezet Henk Prins – KNSB 150 jaar