In Memoriam
Paul de Roos


Bericht van het bestuur van schaaksociëteit De Willige Dame:

In Memoriam | Ons bereikte het droevige bericht dat ons sociëteitslid Paul de Roos op maandag 3 mei jl. is overleden.

Woorden als eigenzinnig, gul, zorgzaam, kunstzinnig, ondeugend, jeugdig, goed, nors, spiritueel, speels en lief worden op zijn rouwkaart gebruikt om Paul te karakteriseren. Van die karaktereigenschappen zullen de leden van De Willige Dame, zijn tegenstanders sinds zijn lidmaatschap in 1998, er vast wel een aantal herkennen.

Schaker Paul de Roos was in zijn jongere jaren van landelijk KNSB-niveau en zat in het Spangen-team met de legendarische Chr. Vlagsma. Daarover wist hij met trots te vertellen. Pakweg een jaar of veertig geleden kon hij gerust zeggen: “Ik blijf net zolang doorgaan met schaken totdat ik kampioen van Dordrecht ben.” Dat kondigde Paul dan ook publiekelijk aan.

Het is er echter niet van gekomen. Paul had immers een zeer aanvallende stijl. Hij kon met zijn spel de stelling van zijn tegenstander overspoelen, maar sterke schakers zochten naar en vonden soms een zwakte in zijn verdediging. Paul wist zowel bij schaakclub Dordrecht als bij De Willige Dame toch leuke resultaten te boeken. Bij De Willige Dame speelde hij extern nog jaren in het tweede team.

De tekst van dit In Memoriam kunt u verder lezen op de website van De Willige Dame.

Kunstenaar Paul de Roos voor één van zijn tekeningen