Jaap van den Herik nieuwe voorzitter Max Euwecentrum


PERSBERICHT

JAAP VAN DEN HERIK NIEUWE VOORZITTER MAX EUWE CENTRUM

Amsterdam, 11 juni 2024

Jaap van den Herik wordt de nieuwe voorzitter van het Max Euwe Centrum (MEC). Van den Herik volgt Paul van der Sterren op, die na een periode van vijf jaar heeft aangegeven dat het tijd wordt om opgevolgd te worden. Van der Sterren is blij met zijn opvolger: “Niet alleen draagt Jaap het MEC al vele jaren een warm hart toe, met zijn grote netwerk, zowel binnen als buiten de schaakwereld, maar ook met zijn uitgebreide bestuurlijke ervaring en zijn nimmer aflatende energie en enthousiasme ben ik ervan overtuigd dat hij het MEC een nieuwe impuls gaat geven.”

Van den Herik is op zijn beurt zeer verheugd om Van der Sterren te mogen opvolgen. Als schaker/informaticus heeft hij nauw samengewerkt met Euwe. Zij gaven in de jaren ’70 duo-lezingen over schaken en computerschaak. Van den Herik: “Max heeft het pad gebaand voor de Computer Schaak Vereniging Nederland (CSVN), die in 1981 werd opgericht. Schaken was een enorme stimulans om Kunstmatige Intelligentie (AI) verder uit te breiden naar andere gebieden (in 1982 werd de Nederlandse Vereniging voor Kunstmatige Intelligentie – NVKI – opgericht). Max was een vernieuwer, en ik vind het een geweldige uitdaging om zijn baanbrekende werk te mogen voortzetten en verder uit te dragen.”

Het MEC is gevestigd aan het Max Euweplein 26 in Amsterdam. Het dient als museum, waarin de levensfase van Max Euwe – de enige Nederlandse wereldkampioen schaken – in beeld en geluid is vastgelegd. Daarnaast is er een studieruimte en een uitgebreide bibliotheek met schaakboeken. Het Max Euwe Centrum is door zijn centrale ligging in de hoofdstad tevens ontmoetingsplaats voor veel schaakliefhebbers uit de gehele wereld.

Paul van der Sterren zal overigens niet uit beeld verdwijnen bij het MEC. De Amstelveense grootmeester blijft aan het schaakmuseum verbonden als ambassadeur. Hij zal dit samen gaan doen met twee andere oud-kampioenen van Nederland, Ivan Sokolov en Erwin l’Ami. De laatste is per 1 juni teruggetreden als co-manager van het Max Euwe Centrum. De andere co-manager, Jeroen van den Berg – tevens toernooidirecteur van het Tata Steel Schaaktoernooi – neemt deze taak dit kalenderjaar voorlopig alleen op zich.

Max Euwe Centrum
Max Euweplein 26
1017 MB Amsterdam
Tel: 020-6257017
E-mail: euwemec@xs4all.nl
Website: www.maxeuwe.nl