Jos de Rooij jeugdtoernooi bij Shah Mata groot succes


Op zaterdag 10 maart om 13.15 uur opende Mariandel Menzel, bestuurslid van Shah Mata, het Jos de Rooij Jeugdtoernooi. Het toernooi heeft de naam van meester Jos gekregen, naar aanleiding van zijn overlijden vorig jaar. Meester Jos was de leider en inspirator van de voorgaande twee toernooien. Net als vorige jaren was er bij iedereen weer het enthousiasme om het toernooi te organiseren.

Meester Jos spreekt zijn kinderen toe tijdens het toernooi in 2017. Meester Jos was toen al ziek.

Het was al vanaf het begin een levendige en gezellige boel bij Brasserie Tante Sjaar. De Brasserie en bijbehorende speelzaal werd belangeloos ter beschikking gesteld voor dit evenement. Ook deze zaterdag bleek weer dat Tante Sjaar de gezelligste huiskamer van Charlois is. De catering werd prima verzorgd door Frank en zijn dochter Lisanne. De kinderen en andere bezoekers kwamen niets tekort.

Mariandel kon vijftig basisschoolkinderen verwelkomen met hun ouders en begeleiders. Het aantal kinderen was meer dan vorig jaar (40). Met een volle schaakkalender is het ieder jaar weer een puzzel een geschikte zaterdag te plannen. Het was deze dag ook KNSB-competitiedag waardoor enkele begeleiders niet konden komen.

De leiding van het toernooi was in handen van Eduard Hartog, de RSB-Jeugdleider, bijgestaan door veel vrijwilligers van schaakvereniging Shah Mata. Hierdoor kon alles gladjes en vlot verlopen.

Voor de kinderen was het een groot schaakfeest. Ze hadden er zin in en ze leverden veel bijzondere partijen af. Een lust om te zien. Er waren kinderen bij die voor het eerst aan een schaaktoernooi deelnamen. Wat een belevenis!

De Eduard van Beinum school kwam, net als vorig jaar, met de meeste kinderen (14). Meester Frank is hier al jaren actief en dat werpt zijn vruchten af. Op de tweede plaats kwam de Jacob Maris school met 11 kinderen. Een ander bekend gezicht was Meester Jan.

De winnaars :

Groep 3
1.Eden Xu Yan
2.Rafael Koers
3.Leonardo Rampioni

Groep 4
1.Daphne Smeets
2.Arjan Ramdajal
2.Simon Eisma

Groep 5
1.Mees van Batenburg
2.Rawi Wortman
2.Oscar Verwer

Scholen
1.Eduard van Beinum school
2.Jacob Maris school
3.Müllerpier school

Gerard Groen geniet van het uitreiken van de prijzen

De uitslag bij de scholen wordt helaas sterk beïnvloed door het aantal kinderen dat per school meedoet. Eduard, de RSB-Jeugdleider, gaf aan dat dit systeem is vastgesteld door de KNSB. Aan de andere kant is het een waardering voor de inzet van de scholen om schaken en schaaklessen mogelijk te maken en kinderen te stimuleren aan toernooien mee te doen. Kinderen van de Eduard van Beinum school en de Jacob Maris school mogen meedoen aan het Nederlands Kampioenschap.

Nog even met zijn allen op de foto.

Iedere deelnemer kreeg een mooi aandenken aan dit toernooi, ter beschikking gesteld door de stichting Het SchaaKKasteeL. Na de prijsuitreiking, verzorgd door Gerard Groen (Shah Mata) en Eduard Hartog, ging iedereen tevreden huiswaarts.

Rest nog alle vrijwilligers te bedanken:

Mariandel, Franka, Chris, Ger, Teun, Marcel, Aad, Gerard , de toernooifotograaf en Eduard.

En natuurlijk niet te vergeten Brasserie Tante Sjaar, de schaakvereniging Shah Mata, de stichting waaronder Tante Sjaar valt (sponsor) en de Stichting Het SchaaKKasteeL.

Alle foto’s, gemaakt door de toernooifotograaf Alexander de Kruif, zijn te zien op https://1drv.ms/f/s!AiQ3yR_niNcymVU1b-WMUudmd08J

Allemaal tot ziens volgend jaar!

Door: Teun Koorevaar