Krimpen Open: Ronde 2


Verslag: Ronde 2 Krimpen Open

Ook in de 2e ronde van het Krimpen Open vielen niet veel verrassingen te noteren. Grootmeester Dgebuadze ontdeed zich van Krimpenaar Joop Huyzer door te kiezen voor een rustige opzet met wit. Er leek niet veel aan de hand voor Joop, maar zoals zo vaak wist de sterkste speler steeds meer voordeeltjes te bemachtigen en was de overwinning al snel een feit.

Voor FM Julian van Overdam was het ook deze ronde bloed, zweet en tranen. Tegenstander en clubgenoot Cor de Wit wist een sterke aanvalspositie op te bouwen. Hij belaagde de zwarte koning via de half open h-lijn met een triplering door dame en torens. De stelling leek niet meer houdbaar, maar Julian vond een taaie verdediging. Langzaam maar zeker wurmde hij zich los en in het eindspel met beiden toren en paard en enkele pionnen, bleek de actievere zwarte koning de doorslag te geven. Zo bleef Julian op koers voor de 1e prijs en keek Cor terug op een goede partij waar hij een mogelijke winstkans heeft laten liggen.

Ook FM Harold van Dijk moest flink aan de bak om Rudolf Kat er onder te krijgen. Een zeer agressieve witte opzet werd lang goed gecounterd door Rudolf. Het eindspel leek hem nog remisekansen te bieden. Het eindspel werd zeer sterk door Harold gespeeld en in verloren stelling ging Rudolf door zijn vlag. Het is ook niet makkelijk om een eindspel tegen een FM te verdedigen met alleen maar increment aan tijd ter beschikking.

Aan het 4e bord dan toch een verrassing. FM en oud-wereldkampioen correspondentieschaak Gert Timmerman verslikte zich in Floris Doolaard. Floris begon goed voorbereid aan de partij en verkreeg gemakkelijk stukkenspel. Daartegenover stond een geïsoleerde d4-pion van wit. Gert verdedigde zich klassiek door een paard op d5 te plaatsen. Het leek een dynamisch evenwicht tot Floris zich vergaloppeerde door een stuk te verliezen. Tijd om op te geven. Toch nog even proberen dacht Floris, hij wist tenslotte een vrije a-pion te creëren. In opkomende tijdnood verslikte Gert zich behoorlijk. Hij moest de toren geven voor de pion en bleef een kwaliteit achter met ieder 3 pionnen op dezelfde vleugel. Floris zag zijn kans schoon om de kwaliteit terug te geven en af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Pijnlijke nederlaag voor Gert en een mooie opsteker voor Floris.

Niels Mijnster, Thijs Roorda, Wiggert Pols en Diederick Casteleijn bleven allen in het spoor van de topfavorieten door hun 2e overwinning te boeken. Noemenswaardig is de remise van Adri van der Waal tegen Wil Sparreboom. Iets minder ontzag voor de speler met de hoogste rating had Adri het volle punt opgeleverd. Nu ontsnapte Wil met een blauw oog. Het toernooi begint lekker op gang te komen. Zoals een deelnemer het verwoordde “Er hangt een echte toernooisfeer!”. Derde speelronde op 11 november.

Alle informatie is te vinden op de www.svkrimpen.nl