Krimpen Open: Ronde 3


Verslag: Ronde 3 Krimpen Open

In de derde ronde van het Krimpen Open werd er hard gevochten op nagenoeg alle borden. Top rating-favoriet GM Dgebuadze nam een bye deze ronde.

Julian van Overdam had het in de derde ronde gemakkelijker dan in de eerste twee ronden. Tegen Wiggert Pols kreeg hij, naast ruimte voordeel, ook een sterk pionnencentrum. Wiggert had een verkeerde inschatting gemaakt en werd daarna kansloos van het bord gezet. Hij gunde Julian het plezier om deze overtuigende partij met mat af te sluiten.

FM Harold van Dijk vloog er, getrouw zijn stijl, weer vol in. Niels Mijnster verbruikte veel tijd om alle complicaties door te rekenen.  Harold wist de witte koning in het centrum vast te houden en kon naar hartenlust aanvallen. In het spektakelstuk van de avond kon Niels geen veilig heenkomen voor zijn koning vinden. Harold vond een afwikkeling die veel materiaal won, waarna Niels de ongelijke strijd moest staken.

Aan het derde bord streden ook twee spelers met ieder 2 punten. Thijs Roorda en Diederick Casteleijn streden beiden voor het volle punt. Diederick trachtte een pion voordeel uit de opening te verzilveren. Thijs wist het wit zo moeilijk te maken dat de stukken van Diederick op verdedigende posities terecht kwamen. Dit bleek niet vol te houden voor Diederick en zijn stelling stortte in elkaar. Daarmee blijft Thijs in het spoor van Julian en Harold met 3 uit 3.

Ook Krimpenaar Floris Doolaard sloot zich aan bij de koplopers. In een Krimpens onderonsje wist hij Kevin Nguyen in een scherpe Siciliaan te verslaan. De zeer goede voorbereiding van Floris wierp zijn vruchten af. De zwarte stelling werd met pionoffers onder vuur genomen en al snel waren er donderwolken boven de zwarte stelling te zien. De aanval was niet meer te stoppen en leverde te veel materiaal op, zodat Kevin de koning moest omleggen.

Andrzej Pietrow won zijn partij tegen Mark van Putten en sluit weer wat aan na zijn remise in de eerste ronde. Shahryar Kazerooni wist ondanks tijdnood het volle punt binnen te halen tegen Hans Ranft. Verrassend is de positie van Jos den Boer. De penningmeester van SV Krimpen staat trots op 2½ uit 3 na zijn overwinning op Arie Langendoen.  De echte test komt in de volgende ronde, waar hij gekoppeld zal worden aan een veel sterke tegenstander.

Nog een Krimpenaar kwam verrassend op 2½ uit 3. Joost van der Valk wist clubgenoot Hans van Nieuwenhuizen in een sterk gespeelde partij te verslaan. Hans reageerde wat laf op de agressieve openingsopzet van Joost en kwam in het middenspel tot de ontdekking dat hij duidelijk minder stond. Joost wikkelde keurig af naar winst en hem wacht ook een nog sterkere tegenstander in de volgende ronde.

Ook de remise van jong talent Alan Bakija tegen Frieda Arnold was opvallend. Met 2 uit 3 is ook Alan goed van start gegaan. FM Gert Timmernan is op de weg terug na zijn  nederlaag tegen Floris Doolaard. Hij won van Murdoch Mac Lean die na de partij verzuchtte dat hij wederom een goede stelling om zeep had geholpen. Schaken blijft lastig, Murdoch!

De vierde ronde wordt gespeeld op maandag 9 december.

Alle informatie op www.svkrimpen.nl