Krimpen Open van start!


In de eerste ronde van het negen ronden tellende toernooi waren er weinig verrassende uitslagen. De schakers met de hogere rating wisten meestal een overwinning te boeken. Dit ging niet altijd even regelmatig en een enkeling kwam zelfs in groot gevaar om het punt af te staan. Net onder de top waren wel enkele verrassingen te noteren.

Aan het topbord startte de favoriet GM Alexander Dgebuadze tegen Krimpenaar Jan Sluiter. Dgebuadze bouwde met zwart een solide stelling op en wist wat zwaktes te creëren in het witte kamp. De zwarte a-pion rukte op naar a3 en niet veel later moest Jan de strijd staken. Een probleemloze start voor de ratingfavoriet.
FM Julian van Overdam had heel veel moeite met Lucas Nguyen, ondanks het “ratingravijn” van 550 punten! Lucas, de voormalige pupil van Julian, ving het witte initiatief op en kwam een pion voor, waarvoor wit net genoeg compensatie had. Julian verzuchtte tijdens de partij dat “die kleine” het hem behoorlijk lastig maakte. Het eindspel wist Lucas in balans te houden, zodat Julian een truc moest inbouwen om nog te winnen. Helaas wist Lucas dit laatste obstakel niet te slechten en verloor alsnog. Toch een sterke partij van de youngster van Krimpen.
FM Harold van Dijk kende geen genade met Meinte Smink. Met zwart wist hij de degelijke witte opzet te kraken en won in de aanval.
Ook FM Gert Timmerman stond vrij snel erg goed. Wil Sparreboom trachtte de partij nog te redden, maar met twee pionnen minder en een ruïne van een stelling was het een verloren zaak.
Wiggert Pols heeft hard moeten werken voor het volle punt en overwoog tijdens de partij een dame-offer. Hij was niet zeker van zijn zaak en koos voor een meer gedegen voortzetting. Met energiek spel zette hij zijn tegenstandster Frieda Arnold onder druk, wat tenslotte een eindspel met een pion meer opleverde. De zege binnenhalen was daarna geen probleem meer. Uitstekende tegenstand van Frieda kon toch niet het ratingverschil goedmaken.
Diederick Casteleijn maakte een fout die elke schaker weleens is overkomen: twee zetten verwisselen. Marcel de Ruiter leek dit volledig af te straffen en bouwde een gewonnen stelling op. Helaas voor Marcel overzag hij een wending waardoor hij een stuk verloor en met twee pionnen achterstand was er geen redden meer aan. Een gemiste kans voor Marcel.
De eerste kleine verrassing was de remise van Bert van Brussel tegen de zeer ervaren Andrzej Pietrow. Kleine verrassing, omdat Bert sterk uit de hoek kan komen. Met wit had hij een gezonde stelling opgebouwd en remise was het maximale wat zwart kon halen. Het bord ernaast ging Hans van Nieuwenhuizen in de fout en verloor in het eindspel van Kees van ’t Hoff. Verder dient de overwinning van Kees van Toor tegen het talent Elnathan Ghebreab nog vermeld te worden.

Een goede start van het eerste Krimpen Open met 91 deelnemers. Tweede ronde op maandag 14 oktober. Alle informatie is te vinden op de www.svkrimpen.nl