Leo Jansen draagt schaakerfenis over aan drie schaakvrienden


Leo Jansen (1928) is de man achter de geboorte en eerste verspreiding van de schaakopening `De Leeuw’, die tot buiten de landsgrenzen bekend is geraakt. Het erelid van schaakclub Dordrecht en Schaakvereniging Sliedrecht heeft besloten om zijn schaakerfenis over te dragen aan drie schaakvrienden: Jerry van Rekom, Ton Slagboom en Hans Berrevoets.

“We vinden het een hele eer, dat Leo die van zo grote betekenis is geweest voor de schaaksport, hiervoor heeft willen tekenen”. Jerry van Rekom, Ton Slagboom en ik vinden het ook een voorrecht, dat Leo deze stap heeft willen zetten in onze richting”, aldus woordvoerder Hans Berrevoets. Hij vindt dat de schaakerfenis van Leo Jansen een belangrijk middel is om de denksport toekomstbestendig te maken. “De schaaksport moet hard aan de weg blijven timmeren om als denksport, die levenslang mee gaat, zichtbaar te blijven.”

Op dinsdag 29 december werd de overdracht een feit. De oud-rector zette als eerste zijn handtekening onder het overdrachtsdocument. “Ik ben ontzettend blij met deze stap. Mijn doel is altijd geweest om het schaken als wereldwijde sport toekomstbestendig te maken door de ontwikkeling van een opening, die door mensen van alle niveaus en alle leeftijden te spelen is”, zegt de bedenker van de oorspronkelijk Jansen-systeem genoemde opening. In 1997 kwam in nauwe samenwerking met mede-auteur Jerry van Rekom de eerste druk uit van `De Leeuw, hét zwarte wapen’. In 2009 kwam de vierde druk uit en inmiddels kent `De Leeuw’ ook twee Engelse edities, maar ook heeft `De Witte Leeuw’ het levenslicht gezien.

Journalist Lex Jongsma was ook aanwezig bij de presentatie van de eerste druk in 1997

“Natuurlijk zijn we trots op dit resultaat”, geeft de oud-leerling van Jansen Jerry van Rekom aan: “Dat amateurs zo succesvol kunnen zijn met een schaakboek is natuurlijk ongekend, maar vooral de enorme positieve reacties van heel veel schakers van over de gehele wereld hebben ons goed gedaan.”

Ook schaakvriend Ton Slagboom, die zich vooral ingezet heeft om het systeem te promoten en uit te dragen, geeft aan dat het goed is dat de overdracht plaats heeft gevonden: “Zo blijft het levenswerk van Leo voortbestaan en kan de schaakwereld bekend blijven met het unieke systeem. Tevens kan het Leo een stukje rust geven.”

Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom tekenen voor de overdracht van "De Leeuw"

Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom tekenen voor de overdracht van “De Leeuw”

De overdracht betekent ook dat ‘De Leeuw’ voort zal blijven bestaan, zoals schaakpromotor Berrevoets als volgt aangeeft: “Ik had al levenslang met ‘De Leeuw’, maar nu zeker. In de komende jaren zullen we dan ook op gepaste wijze aandacht gaan geven aan enkele historische gebeurtenissen die met het systeem van Leo Jansen te maken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld de datum van 14 januari 2017. Op die dag is het precies 50 jaar geleden dat Leo Jansen ‘zijn’ systeem voor het eerst speelde in Dordrecht. We gaan zeker wat doen met die datum en de plaats waar Leo Jansen ook tegen Jan Timman speelde, de partij die Cees Buddingh’ in het gedicht `Bij een vroegere partij van Jan Timman’ heeft verwerkt.”

V.l.n.r.:Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom tonen trots de overdrachtsakten van "De Leeuw"

V.l.n.r:Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom tonen trots de overdrachtsakten van “De Leeuw”

Met de overdracht zal `De Leeuw’ dus voorlopig blijven brullen…