Messemaker prolon-geert bekertitel, Live verslag Bekerfinale


Hier treft u een live verlag aan van de bekerfinale, ongeveer om het halve uur of bij uitslagen zal er een update plaatsvinden.

 

Op donderdag 30 mei spelen de bekerteams van Fianchetto en Messemaker tegen elkaar de finale. Er wordt gespeeld In Schiedam, op de thuislocatie van Fianchetto. Uiteraard willen we Fianchetto bedanken voor het ter beschikking stellen van hun locatie en spelmateriaal voor deze wedstrijd. Net voor acht uur heeft arbiter André van der Graaf de loting verricht voor de kleur samen met Peter Scheeren namens Messemaker. Messemaker heeft wit op het eerste bord geloot.

 

20:00

 

De opstelling

Fianchetto 2174 Messemaker 2240 Uitslag
Martin Roobol 2308 Peter Ypma (w) 2285 0-1
Michiel van Wissen (w) 2207 Peter Scheeren 2356 ½-½
Erik Both 2132 Jan Evengroen (w) 2208 1-0
Hans Uitenbroek (w) 2049 Erik Hennink 2111 ½-½

Borden 1 en 2

 

Borden 3 en 4

 

Op papier is Messemaker dus licht favoriet, maar niets is zeker.

20:30

Na een half uurtje spelen is de openingsfase wel voorbij, we zien op het eerste bord een Koningsindische stelling ontstaan, op de andere borden zien we drie verschillende varianten an het Siciliaans.

21:00

Rondje langs de velden leert dat Messemaker op beide witborden iets meer ruimte heeft gepakt, maar de zwarte posities die daartegenover staan lijken nog solide, niet veel tekening in de strijd nog. Op bord 4 zijn al veel stukken van het bord en er resteert een stelling met voor beide spelers twee torens en twee lopers.

21:25

Twee nieuwe foto’s van de wedstrijd.

               

Bord 1 lijkt in grote lijnen nog steeds hetzelfde te zijn, Peter Ypma heeft wat ruimtevoorsprong tegen Martin Roobol.

Peter Scheeren staat een ruime 20 minuten voor in tijd tegen Michiel van Wissen, maar op het bord is het nog steeds in evenwicht.

Jan Evengroen staat klaar voor een koningsaanval door het centrum/koningsvleugel in zijn partij tegen Erik Both, maar Erik heeft nog niet gerokeerd.

Hans Uitenbroek heeft op bord 4 tegen Erik Hennink een onderontwikkelde koningsvleugel, maar lijkt op lange termijn een klein voordeeltje te hebben door de pionnenstructuur van Erik.

22:00

Bord 1 Martin Roobol is in de denktank gegaan, sinds de vorige update is er geen zet meer gespeeld en staat inmiddels een ruim half uur achter op de klok. 20 minuten nog tegen bijna een heel uur. De opgestoomde witte pionnen zijn van het bord en een open stelling is ontstaan, hier heeft Martin wel een kwaliteit voor moeten investeren.

Op bord 2 probeert Peter Scheeren iets activiteit te krijgen door de F pion naar voren te schuiven. Peter staat nog steeds een twintigtal minuten voor.

Bord 3 Jan Evengroen wacht niet op de rokade van Erik Both en gaat voor de pionnenopmars over de F lijn. Een dreigende stelling ontstaat die nauwkeurig verdedigd dient te worden.

Hans Uitenbroek heeft op het laatste bord tegen Erik Hennink de resterende stukken in het spel gebracht en de partij lijkt weer helemaal terug gelijk te zijn.

22:20

Hans Uitenbroek en Erik Hennink zijn remise overeen gekomen.

Bord 1 heeft Peter Ypma zijn kwaliteit omgezet in een stuk tegen 3 pionnen, maar met nog 6 minuten voor Martin Roobol zeker een interessante stelling om vol voor de winst te spelen voor beide spelers.

Michiel van Wissen lijkt het offensief van Peter Scheeren over de F lijn beantwoord te hebben met zijn eigen opmars door het centrum. Een heel open stelling ontstaat hierdoor op het bord, en met alle zware stukken nog op het bord lijkt het lastig om vorderingen te maken in deze stelling zonder veel risico te nemen.

Op bord 3 blijft de aanval van Jan Evengroen nog steeds doorzetten, maar Erik blijft ook nog stug verdedigen.

Het blijft spannend wie dit gaat winnen

22:45

Peter Ypma wint op bord 1. Hij offerde een stuk terug en de gevolgen waren desastreus voor de stelling van Martin

1,5-0,5 voor Messemaker nu.

23:00

Michiel van Wissen staat een kwaliteit voor tegen Peter Scheeren, echter heeft hij ongeveer een minuut op de klok, hij moet snel de juiste zetten vinden en blijven vinden.

Op bord 3, het andere bord dat nog bezig is, lijkt het erop dat de aanval van Erik Both te laat op gang is gekomen, de aanval van Jan Evengroen is veel dreigender. Echter moet er nog steeds wel een weg naar winst gevonden worden, en die lijkt nog steeds keer op keer precies verdedigd. De tijd is wel in het nadeel van Erik, hij heeft net onder de 5 minuten tegen 12 van Jan.

 

23:15

Erik Both is binnengekomen op de 2e rij bij Jan Evengroen. Strijdplan van Messemaker lijkt op een van de twee borden een halfje te scoren om in ieder geval zeker te zijn van snelschaken.

Peter Scheren snoept een enkel pionnetje van Michiel van Wissen, maar heeft de dames al moeten ruilen en heeft nu Toren+Paard tegen 2 Torens.

23:30

Peter Scheeren houdt het eindspel remise, tegen Michiel van Wissen.

Jan Evengroen moet uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Erik Both.

Eindstand 2-2

het wordt snelschaken dus.

 

23:40

Snelschaken is begonnen.

Erg gelijkopgaande strijd, Michiel van Wissen offert een stuk tegen Peter Scheeren. Het lijkt op niets uit te draaien, maar een foutje in de verdediging laat een eeuwig schaak toe.

Rond dezelfde tijd blundert Jan Evengroen een mat in 1 en kan Erik Both zijn 2e punt van de avond bijschrijven.

De partijen van bord 1 en 4 werden beiden beslist door vlagval. Peter Ypma stond gewonnen en Marin Roobol ging door zijn vlag.

Hetzelfde gebeurde bij Erik Hennink en Hans Uitenbroek. Erik stond beter en wist met enkele seconden meer een vlagval te claimen.

Eindstand 2,5-1,5 voor Messemaker.

Fianchetto 2174 Messemaker 2240 Uitslag
Martin Roobol (w) 2308 Peter Ypma 2285 0-1
Michiel van Wissen 2207 Peter Scheeren (w) 2356 ½-½
Erik Both (w) 2132 Jan Evengroen 2208 1-0
Hans Uitenbroek 2049 Erik Hennink (w) 2111 0-1

 

Messemaker prolongeert de bekertitel na een zeer spannende avond.

Het winnende team van Messemaker vlnr: Peter Scheeren, Peter Ypma, Erik Hennink en Jan Evengroen.