Mark Timmermans behaalt IM-titel


door Hans Berrevoets

Eerste IM in regio Dordrecht is Mark Timmermans van SC Dordrecht

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT – De in Zwijndrecht opgegroeide kopman van schaakclub Dordrecht, Mark Timmermans (25), heeft in zijn regio schaakgeschiedenis geschreven. Hij is immers de eerste schaker van een Dordtse schaakclub, die de titel internationaal meester (IM) heeft binnengehaald. In het internationaal toernooi in Vlissingen veroverde  Mark zijn derde en laatste norm. Tevens kwam zijn internationale FIDE-rating boven de 2400 uit. Het hing al enkele jaren in de lucht dat de clubkampioen van schaakclub Dordrecht op weg was naar een internationale bevestiging van zijn schaakkracht.

De oud-leerling van het Wartburgcollege in Zwijndrecht komt ook uit een echte schaakfamilie. Zijn opa was al een echte clubschaker rond 1960 en zijn vader Adri en oom Henk behoren al tientallen jaren tot de steunpilaren van schaakclub Dordrecht.  De broers Timmermans organiseerden ook met andere schaakvrijwilligers het Open-Snelschaakkampioenschap Van Nederland, dat jarenlang in Dordrecht werd gehouden.

Al een aantal jaren scoorde Mark goed in Vlissingen en werd hij al eerder de tweede speler in de historie van schaakclub Dordrecht, die FIDE-meester werd. In de jaren negentig van de vorige eeuw haalde Gozewijn van Laatum als eerste een internationale titel. Het was duidelijk dat Mark nog een grote schaakerkenning kon halen: Het internationaal meesterschap.

De organisatie van het toernooi in Vlissingen liet al voor het einde van het toernooi in een persbericht weten, dat Mark op koers lag. Uiteindelijk bleek zijn score van 6½ uit 9 – ook gelet op de noodzakelijke internationale tegenstand – aan de FIDE-eisen te voldoen.

Vader Adri Timmermans beschreef het succes op de website van schaakclub Dordrecht:
“En dan nu nog de kers op de taart: de IM-titel voor Mark. Na de prijsuitreiking, de vele felicitaties, de leuke sms-jes, whatsapps en e-mailtjes van mensen die het overal vandaan hadden gevolgd, de lovende woorden van de organisatie en het bier voor de held van de dag, werd het behalen van de IM-titel door Mark nog even in alle rust met vriendin en ouders na de perfecte schaakvakantieweek met een lekkere Italiaanse maaltijd op de boulevard van Vlissingen afgerond. Niet alleen Vlissingen zit er weer op, ook de lange weg naar de IM-titel.”

Historie

Uiteraard hoopt de Dordtse schaakclub dat de historische prestatie de vereniging nog meer uitstraling zal geven en dat het eerste team nog hogere ogen kan gaan gooien in de landelijke tweede klasse van de KNSB. In de historie kende de schaakclub een aantal spelers van landelijke naam, zoals Hans Wertheim, Leo Jansen, Henk van Donk en Pank Hoogendoorn.

Mark is het eerste lid van schaakclub Dordrecht, die de lange weg naar de IM titel wist vol te houden.