Mees en Janice winnen PJK D 2021 online


Het Persoonlijk Jeugdkampioenschap van de RSB in de leeftijdscategorie D (algemeen en meisjes) is afgelopen zondag 28 maart 2021 als gevolg van de coronamaatregelen online gespeeld. Behalve de persoonlijke RSB-kampioenstitels waren er plaatsen te verdienen voor het Nederlands Jeugdschaakkampioenschap D (geboren in of na 2009), dat op 13 en 14 mei 2021 door de KNSB wordt georganiseerd. De KNSB kiest daarbij waarschijnlijk voor het betrekkelijk nieuwe online-platform Tornelo (een Australische vinding). Om de kinderen alvast aan dat platform te laten wennen, koos de RSB ervoor ook de PJK op Tornelo te spelen.

De voorbereidingstijd was erg kort. Arbiters Angelique Osinga en André van der Graaf hadden slechts enkele weken om zich Tornelo eigen te maken en vervolgens de kinderen in testtoernooien voor te bereiden op het echte toernooi. Dankzij die testen verliep het echte toernooi vlekkeloos en was het tot de laatste minuut spannend. Voor wie de toernooi-link had, waren de partijen en de tussenstanden live te volgen. En in de videoroom kon iedereen elkaar zien en spreken met de arbiters als dat nodig was.

Om 13u15 startte de eerste ronde en de zevende en laatste ronde was iets over 16u30 afgelopen. De speeltijd van 10 minuten plus 2 seconden increment werd vooral aan de hogere borden goed benut en zo werden er ook partijen beslist doordat spelers door de vlag gingen.

Mees van Batenburg maakte zijn favorietenrol waar door al zijn partijen te winnen en RSB kampioen D te worden. Hij kwalificeerde zich daarmee voor het NJSK D. Dat deden ook Amin Tetova (verrassend sterk met 6 uit 7 op de tweede plaats) en Rawi Wortman (een derde plaats met 5 uit 7, en met één weerstandspuntje meer dan Luca van Deelen). Ook bij de meisjes waren er drie plaatsen te verdienen voor het NJSK Dm. Janice Fu (kampioen met 4½ uit 7), Sarah-Joy Koorevaar (4 uit 7) en Lisa Verbunt (3 uit 7) waren de gelukkigen. Adrina Ramezanpour greep er net naast maar heeft dapper meegestreden en wist in het sterke deelnemersveld knap 2 uit 7 te scoren.  Na afloop werd iedereen in de video room bedankt voor de sportieve strijd en werd als aandenken aan het toernooi een persoonlijk certifaantje in het vooruitzicht gesteld. Als het goed is, heeft elk van de 28 deelnemers die uiterlijk maandagavond in zijn of haar mailbox aangetroffen.

De partijen zijn op meerdere manieren na te spelen. Ten eerste via de toernooi-link van Tornelo. Ten tweede door het pgn-bestand met de partijen te downloaden en in je schaakprogramma te importeren, klik daarvoor op deze link: http://www.r-s-b.nl/rsbfiles/grandprix/PJKRSBDJeugd.pgn en sla het bestand op. En ten derde met het naspeelbare bordje hieronder.

Verder vind je hieronder de eindstand:

Downloaden (PDF, 442KB)