Meisjes domineren RSB-345-toernooi


Afgelopen zaterdag 20 april was de 2024 editie van het RSB 345 toernooi. De Sint Jozefschool in Schiedam was wederom de gastheer/vrouw en leverde ook de meeste deelnemers. Deze werden door meester Frank Thoma over twee teams verdeeld, genaamd rood en blauw. Andere scholen hadden hierdoor iets meer kans om mee te dingen naar de drie grote scholenbekers. Daarnaast werd er in elke groep (3, 4 en 5 speelden apart van elkaar) strijd geleverd om 5 individuele bekers. Dit keer ging dat de meisjes beter af dan de jongens.

Groep 5 werd gewonnen door Eviënne Jongejan. Deze jongedame van de Leonardoschool uit Dordrecht wist al haar 7 partijen glansrijk te winnen. Op de tweede plaats ook een meisje: Anna Klijn van het rode team van De Jozefschool. Zij hield Fynn Treijtel van de Verbazisschool WOW (3e), Christiaan Cornet van de Leonardoschool (4e) en Sem Man van OBS De Pijler (5e) keurig 2 punten achter zich.

Ook in groep 4 ging was het een meisje dat er met de eerste prijs vandoor ging: Maithili Bhaskarabhatla van Nieuwe Park Rozenburgschool. Mels de Ridder van het blauwe team van de Jozefschool werd met één weerstandspuntje verschil tweede. Ray Hoang van de Tarcisiusschool legde beslag op de derde plaats. Daarachter een drietal spelers met allemaal 17 gescoorde punten: Julian Burger (OBS de Vogelezang uit Spijkenisse), Ayaz Dogan (Jozef blauw) en Julian Exter (Jozef rood). Weerstandspunten bepaalden dat eerstgenoemde Julian de vierde prijs in ontvangst mocht nemen en dat Ayaz de vijfde prijs kreeg. Voor de andere Julian wordt nog een beker nabesteld.

Groep 3 tenslotte werd dan weliswaar niet gewonnen door een meisje, maar in de top 6 vinden we wel 3 meisjes terug. Daarmee kunnen we wel zeggen dat het meisjesschaak in de lift zit en een heuse opmars beleeft . Ediz Oruc van OBS Annie M.G. Schmidt won al zijn partijen en dus de eerste prijs. Yemayá Chauke van OBS de Vogelezang werd knap tweede, Faas Petersen (Jozef blauw) derde, Yuna Klijn (Jozef rood) vierde en Luca Nijenhuis (Jozef rood) vijfde. Omdat Mila Klijn (Jozef blauw) net als Faas, Yuna en Luca 17 punten scoorde, zal voor haar ook nog een beker geregeld worden. Voor elke deelnemer was er overigens een prachtige “gouden” medaille als aandenken aan dit voor velen eerste schaaktoernooi.

Voor het scholenklassement werden alle punten opgeteld. Op de derde plaats eindigde OBS de Vogelezang en op de tweede plaats team blauw van de Sint Jozefschool. De eerste plaats en de allergrootste beker was voor team rood van de Sint Jozefschool. Deze scholen hebben zich hiermee tevens geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap 345, dat op 29 juni op de Jozefschool zal worden gehouden. Misschien dat ook de Eduard van Beinum een plaats toegewezen krijgt. Die school eindigde als vierde, maar miste enkele sterke spelers. We zullen zien of we met die reden bij de schaakbond een lans kunnen breken.

Hieronder nog een flink aantal foto’s, maar eerst de uitslagen en eindstanden in de groepen 3, 4 en 5:

Downloaden (PDF, 249KB)

En ook het scholenklassement:

Downloaden (PDF, 187KB)