Mijn schaakboeken (update en link naar verzamelpagina)


Laatste nieuws: De verzamelpagina is inmiddels in de lucht, zie http://r-s-b.nl/mijn-schaakboeken/. Deze pagina is ook te bereiken via de menu-opties: “Interessant!” – “Mijn schaakboeken”.

SV Erasmus is een schaakboekenrubriek begonnen. Eéntje waaraan in principe iedereen van de club kan meedoen. Het is namelijk een estafetterubriek. Aan de hand van drie vragen recenseert het clublid, dat aan de beurt is, een paar van zijn schaakboeken en geeft vervolgens het estafettestokje door aan een clublid dat ook wel zin heeft om over zijn geliefde schaakboeken een stukje te schrijven. De stukjes worden op de clubsite gepubliceerd. Het hele idee is terug te lezen via deze link https://www.sv-erasmus.nl/2020/06/schaakboeken/

De formule blijkt wonderwel aan te slaan. Iedere week een nieuw interessant stukje op de site van SV Erasmus. Je leert het schakersleven van je clubgenoten beter kennen, je krijgt interessante boekentips en de website blijft, in een tijd waarin weinig gebeurt, in de aandacht van schaakliefhebbers zowel van binnen als buiten de club. Oordeel zelf https://www.sv-erasmus.nl/mijn-schaakboeken/

De RSB vindt dit idee zeer de moeite waard, zeker nu in Corona-tijd het gewone clubleven beperkt is, de verbinding met de clubgenoten gemist wordt en de schaakhonger toch gestild moet worden. Als het niet met schaken op internet is, dan is het wel met het lezen van boeken over schaken en schakers. Het zou leuk zijn als de estafette ook bij andere schaakclubs van de RSB landt en zich als een olievlek uitbreidt. De RSB wil graag e.e.a. faciliteren. En wel als volgt.

Iedere stukjesschrijver geeft een estafettestokje door aan een clubgenoot. Dat was zo bij SV Erasmus en dat blijft zo. Maar hoe landt de estafette nu bij een andere RSB-club ? Met een tweede estafettestokje ! De stukjesschrijver mag dat gebruiken, maar het hoeft niet. Als hij een tweede estafettestokje wil doorgeven, dan geeft die dat door aan iemand van een andere RSB-club. Die schrijft een stukje en geeft op zijn beurt een estafettestokje door aan een clubgenoot en eventueel een tweede estafettestokje aan iemand van een andere schaakclub. Enz., enz. Als de rubriek eenmaal geland is binnen een club dan gaat het daar draaien en tegelijkertijd kan het andere RSB-clubs aansteken. Hopelijk komt er zo een prachtige serie tot stand.

De verhalen worden net als bij Erasmus gepubliceerd op de eigen clubsite onder een eigen link: boekenrubriekclubx. Deze clublinks worden verzameld en gepubliceerd op de RSB site. Mocht er een club zijn waarbij het moeilijk is om het verhaal op de eigen clubsite te plaatsten, dan verschijnt het verhaal in zijn geheel op de RSB-site. Op die manier ontstaat er een verzamelpagina waar alle stukjes, die gemaakt zijn, nagelezen kunnen worden. Voor alle deelnemende stukjesschrijvers is het steeds van belang om te verifiëren of de eventuele ontvanger van het estafettestokje, dat je wilt doorgeven, het ook leuk ook vindt om een stukje te schrijven, want anders wordt de ketting verbroken.

Om aan het geheel een vliegende start te geven, geven twee stukjesschrijvers van SV Erasmus een tweede stokje door. Wim Westerveld geeft zijn tweede estafettestokje door aan zijn oude schaakvriend Charles Kuijpers, lid van SV Hendrik-Ido-Ambacht, en Ton Dulk geeft zijn tweede stokje door aan Martin van der Hidde van SV Maassluis. En overigens staat het alle andere schrijvers van SV Erasmus natuurlijk vrij om een tweede estafettestokje door te geven.