Nederland wint Stokes Cup in Glorney Toernooi


Na een bloedstollende laatste ronde tegen Frankrijk heeft het Nederlands Schaakteam opnieuw een beker mee naar huis genomen. Het Stokes team (U12) wist glorieus de overwinning tegen Frankrijk binnen te halen en zo Frankrijk en Engeland op afstand te houden. Het Glorney team streed tot het laatste moment, maar kwam (opnieuw) een halve bordpunt te kort om eerste te worden. Het eindigde achter Frankrijk als tweede.

In het prachtige Carrickdale hotel op de grens van Ierland en Noord Ierland werd dit Glorney toernooi, wat inmiddels al ruim 70 jaar bestaat en een prachtige traditie heeft, gespeeld. Omdat er pas op zondagavond kon worden gevlogen, was de kennismaking met de coaches en spelers als in de middag gepland op Schiphol. In een mooie trainingsruimte werden de spelers gelijk stevig aan het werk gezet. Coaches Hugo ten Hertog, Anne Haast en Mark Haast zorgden voor een goede voorbereiding en voor zover de talenten elkaar nog niet goed kenden, was dit ook het ideale moment om elkaar beter te leren kennen.

Fantastisch toernooi!

Wat opviel dit weekend was de grote betrokkenheid en inzet van spelers en coaches. Voor Anne, Hugo en Mark waren het zware dagen. Rond 8 uur in de ochtend werd de voorbereiding gestart, terwijl de coaches pas in de avond rond half 11 / 11 uur de laatste spelers naar hun kamer lieten gaan. Veel voorbereiding en analysekracht werd door de coaches bij de schakers gebracht. Fantastisch om te zien en een gemeend compliment van de Pathena organisatie aan deze coaches!

Maar ook de spelers. Natuurlijk zijn de oudere spelers al wel wat gewend qua Pathena voorbereiding en analyse, maar die gingen er ook weer stevig tegenaan. Wat juist opviel is dat bij de jongere groep (waar dit nog niet zo vaak is gedaan) de vraag naar langere tijd met de coaches juist groot was. Fantastisch om te zien hoe alle spelers dit oppikten. Ook de sfeer onderling was heel erg goed. Het was in ieder geval voor spelers, begeleiding en coaches een fantastisch toernooi!

In de laatste ronde moest het dus eigenlijk gebeuren. De Stokes wisten in het begin gelijk 2 remises binnen te harken, en omdat concurrent Engeland ook wat puntjes aan het morsen was, kwam al heel snel de winst dichtbij. Toen er een aantal overwiningen binnen waren, was het duidelijk! De Stokes Cup ging weer mee naar Nederland. Een fantastisch resultaat voor dit nog hele jonge team. Kopman Polle mocht de cup in ontvangst nemen en naast de trotse schakers werd ook bij begeleiding en ouders de winst goed geviert.

Het Robinson team maakte geen kans meer op de hoofdprijs, maar wist wel te winnen van Frankrijk. Dit team is in de breedte gewoon goed. Dylan, Timo en Ciro waren topscorers dit toernooi en het team heeft ook naar behoren gepresteert. Mooi gedaan. Uiteindelijk werd de derde plaats veilig gesteld.

Bij de meisjes (U18) van Gilbert waren van tevoren de verwachting het minst. Toch zijn het juist deze meiden die het uitstekend hebben gedaan en boven zichzelf zijn uitgestegen! Dit kwam tegen Frankrijk mooi samen, want juist tegen deze zeer sterke tegenstander wisten Marieke (topscorer van het team) en Pascalle te winnen! Dan het Glorney team. Vorig jaar werd op een half bordpunt de titel niet binnengehaald en ook dit jaar was datzelfde het geval. Frankrijk was iets sterker. Het mooie is wel dat het team bleef knokken. Zo lang zelfs dat de prijsuitreiking moest worden uitgesteld. Joris en William bleven doorspelen en de partijen uitmelken, maar moesten allebei uiteindelijk in remise berusten. Zo werd nipt van Frankrijk verloren. Maar het team heeft uitstekend gepresteerd

De terugreis verliep niet helemaal vlekkeloos. Na een kortstondige ontruiming van Dublin Airport, bleek na het boarden dat de problemen op Schiphol dusdanig waren, dat er een aantal uur in het vliegtuig moest worden gebivakkeerd. Natuurlijk niet leuk, maar ook hier bleek dat de teamspirit zo groot was, dat we elkaar er doorheen sleepten. Uiteindelijk landde het team moe maar voldaan om 23:30 op Schiphol.

Wederom een fantastisch evenement, een fantastische groep en weer veel mooie verhalen. En uiteraard fantastische resultaten, want vorig jaar wonnen we 3 bekers met weinig tegenstand. Dit jaar waren Frankrijk, Engeland en Ierland sterk opgekomen. Dat we dan met een 1e, 2e, 3e en 4e plek thuiskomen is gewoon goed gedaan!

Volgend jaar gaat het Glorney circus naar Frankrijk en zal in de eerste week van augustus het toernooi plaatsvinden.

Voor alle partijen en eindstanden: http://www.glorneycupchess.org/

Voor een uitgebreider verslag: www.pathena.nl

Team Stokes

Team Glorney

——————————————–

Na de tweede dag staat het Nederlands team aan kop bij de Glorney Cup en bij de Stokes Cup. Nog niets is echter beslist, want de voorsprong op naaste concurrent Frankrijk (ook de tegenstander in de laatste ronde) is klein.

Het GLorney team (U18) dendert voorlopig door. Weer 2 overwinningen. Eerst was Engeland (ook een geduchte concurrent dit jaar) de tegenstander en daarna Schotland en beide matches werden gewonnen. Helaas werd er hier en daar wel wat puntjes gemorst, zodat er tegen Frankrijk minimaal een gelijkspel (2,5 bordpunt) nodig is om het team van Luuk Baselmans, Jonas Hilwerda, Joris Kokje, William Gijsen en Jorik Klein kampioen te maken.

De Stokes (U12) hebben een uitstekende tweede dag. Kopman Polle van Aerendonk scoorde 2 keer en nam zijn team op sleeptouw. Opvallend is de 4 uit 4 score van Valentijn van Warmerdam, terwijl ook Kobe Smeets, Dana Verheij, Jesse van Dongen en Leon Niemeijer ook goed meescoren.

Bij de dames is het wat lastiger, de tegenstand is zwaar, maar Marieke van Essen, Pascalle Monteny en Jule Cordes scoren punten waar ze kunnen. Ze doen het uitstekend.

De Robinson boys hadden het zwaar tegen Engeland. De eerste plaats verdween uit beeld door een 5-1 nederlaag. De jongens zaten echter niet bij de pakken neer en herstelden zich weer tegen Frankrijk.

Opmerkelijk was nog te noemen dat Engeland het eerste land is wat “overall” Nederland wist te verslaan in 2 jaar Glorney.

Woensdagmorgen de laatste ronde tegen Frankrijk!

———————————————

Het Nederlands team heeft een goede start gemaakt in de Glorney Cup.  Zowel tegen Wales als tegen Ierland werden goede resultaten geboekt.

In de Glorney Cup (U18) wist het team onder leiding van coach Hugo ten Hertog een 5-0 overwinning te behalen tegen Wales.  Het begin van de partijen was nog niet denderend, maar het resultaat mocht er wel zijn.  Ook tegen Ierland verliep het soepel.  Met 4-1 werd er gewonnen, zodat op dag 2 tegen Engeland een echte clash kan worden verwacht.  Dit team is sterk opgekomen!

Bij de meisjes U18 (Gilbert Cup) is de concurrentie zeer zwaar.  Jule Cordes wist mooi remise te spelen, terwijl na bijna 5 uur spelen uiteindelijk Pascal Monteny wist te winnen.  Een mooie prestatie.

De U14 groep (Robinson) is zwaar bezet.  Ook Wales had goede spelers meegenomen.  Toch stond er uiteindelijk na de ochtendronde een 4-2 winst op de borden.  Timo Yeh, Wahe Bogassian, Dylan Achutan en Ciro Catalan brachten de overwinning binnen.

Bij de Stokes cup (U12) begon de dag voorspoedig.  Coaches Anne Haast en Mark Haast hadden het team goed voorbereid en ondanks de korte nachtrust kwam veel voorbereiding op het bord.  Met 4,5-1,5 werd een mooi resultaat neergezet, alhoewel de concurrentie Engeland en Frankrijk hard toesloeg, door allebei met 6-0 te winnen.  Tegen Ierland verliep het in de middagronde minder soepel.  Ondanks mooie overwinningen van Dana Verheij, Leon Niemeijer en Valentijn van Warmerdam zat er niet meer in dan 3-3.  Prolongatie van de titel lijkt wat verder weg.

Voor alle uitslagen: www.pathena.nl

De live games van de vier teams zijn te volgen via:

http://www.glorneycupchess.org/live_glorney.htm

http://www.glorneycupchess.org/live_gilbert.htm

http://www.glorneycupchess.org/live_robinson.htm

http://www.glorneycupchess.org/live_stokes.htm

Team Glorney

Team Gilbert

Team Robinson

Team Stokes