New York en Londen in het spoor van Rotterdam


New York en Londen treden in schaaksporen van Rotterdam

Rotterdam is de architectuurstad van Nederland en wordt ook wel het Manhattan aan de Maas genoemd. De skyline van Rotterdam krijgt steeds meer gelijkenissen met Manhattan, de wijk van de Amerikaanse stad New York, die bekend staat om zijn hoogbouw. Rotterdam is “booming”. Het ene na het andere gebouw met een bijzondere vormgeving schiet uit de grond.

De kunstenaar/ontwerper Harry Hoek herkende in deze gebouwen de zes schaakstukken van een schaakspel: Koning (Euromast), Dame (Erasmusbrug), Loper (World Trade Center), Paard (Scheepvaart en Transportcollege), Toren (gebouw De Maas) en Pion (Kubuswoningen).

Het Rotterdam Schaakspel was geboren. Zowel een tafelmodel als een XXL-model. Te zien en te koop in het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum.


In 2013 mocht ik op het SS Rotterdam namens het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum en in bijzijn van burgemeester Aboutaleb een groot Rotterdam Schaakspel overhandigen aan kinderen uit de Russische stad Moermansk. De kinderen uit Moermansk namen deel aan het eerste internationale BASAMRO-jeugdschaaktoernooi. Dit najaar vindt de vijfde editie plaats in Rotterdam.

Intussen zijn er al weer enkele iconische gebouwen verrezen zoals de Markthal, het nieuwe Centraal Station en gebouw De Rotterdam van de bekende architect Rem Koolhaas. In dit gebouw speelden de Tata Steel Masters in 2015 de vijfde ronde van het wereldberoemde schaaktoernooi. Het Rotterdam Schaakspel kreeg in dit gebouw een prominente plek. Kinderen van Rotterdamse basisscholen mochten aan de wereldkampioenen Magnus Carlsen en Yifan Hou het tafelmodel van het Rotterdam Schaakspel geven. Begin dit jaar waren de Tata Steel Masters te gast in het Feijenoordstadion en ook hier kon men die dag spelen met het Rotterdam Schaakspel-XXL

Recent werd in de Rotterdamse wijk Pendrecht een schaakcourt geopend met het Rotterdam Schaakspel.

Mooi om op deze manier promotie te kunnen maken voor de stad en voor de schaaksport. Later dit jaar komen er in Rotterdam enkele bijzondere schaakevenementen waarbij het schaakspel een prominente rol speelt.

New York

Er zijn mooie ansichtkaarten met New York City, maar er ook een mooi schaakspel te maken zijn van de skyline van New York City vroegen de Engelse architecten Ian Flood en Chris Prosser zich af? Waarschijnlijk hadden ze al kennis gemaakt met het Rotterdam Schaakspel en de skyline van Rotterdam. (Schaakgrootmeester Hikaru Nakamura mocht ik in 2011 zo’n schaakspel overhandigen toen hij de A-groep won van het Tata Steel Chess Tournament.)

De architecten zijn er in geslaagd zes iconische New Yorkse gebouwen te gebruiken voor het New York Schaakspel. Zij kozen zowel voor traditionele als voor eigentijdse gebouwen, rekening houdend met de afmetingen.


De schaakstukken werden als volgt gemodelleerd:
Koning : World Trade Tower
Dame: Empire State Building
Loper: Chrysler Building
Paard: Flatiron Building
Toren: Guggenheim Museum
Pion: Brownstone House

London City

Voordat Flood en Prosser begonnen aan het New York Schaakspel hadden zij al het Londen Schaakspel gemaakt met architectonische gebouwen uit Londen. In Engeland was het Rotterdam Schaakspel ook al bekend. (O.m. aan Luc McShane, de winnaar van de B-groep van Tata Steel Chess in 2011, mocht ik zo’n schaakspel uitreiken. Ook andere Engelse schaakrelaties hebben zo’n spel gekregen. In diezelfde tijd ging er ook een Rotterdam Schaakspel naar de familie Van Oosterom in Monaco, aangeboden door vrienden.)

De schaakstukken van het Londen Schaakspel werden als volgt gemodelleerd:
Koning: Canary Wharf
Dame: The Shard
Loper: 30 St Mary Axe
Paard: London Eye
Toren: Big Ben
Pion: Terraced Houses

3D-Printer

Flood en Prosser runnen de start-up Skyline Chess. Zij modelleerden digitaal en zij maken de schaakstukken met een 3D-Printer. Op aanvraag willen ze ook gebouwen uit andere wereldsteden modelleren.

Door: Teun Koorevaar