Combi-functionaris schaken in Rotterdam


door Teun Koorevaar

Wilfred den BreejenOp een steenworp afstand van het Feijenoordstadion, waar in januari 2017 de vijfde ronde van het Tata Steel Chess Tournament wordt gespeeld, ligt het gebouw Grand Stand. Vanuit dit gebouw ondersteunt Rotterdam Sportsupport de Rotterdamse breedtesport. Deze organisatie heeft, in samenwerking met de gemeente Rotterdam, recent een combinatie­functionaris schaken aangesteld. Een combi­natiefunctionaris organiseert extra sportactiviteiten voor de Rotterdamse jeugd tot 18 jaar en versterkt de samenwerking tussen scholen en verenigingen. Wilfred den Breejen (1983)  is per 1 oktober begonnen in deze nieuwe functie en in dit artikel maken we kennis met hem!

Wilfred wat bijzonder, een Amsterdamse voetbalcoach wordt onze Rotterdamse Combinatiefunctionaris Schaken?

Ja, dat is best bijzonder. Ik werd door verschillende mensen op de Rotterdamse vacature gewezen en men vond dit precies bij mij passen. Ik ben er over na gaan denken en ik heb zorgvuldig afgetast of het paste bij mijn huidige sportfuncties in Amsterdam. Ik ben namelijk ook voetbaltrainer van de zaterdag 1 van SC Buitenveldert en ik was Combinatiefunctionaris Voetbal in Amsterdam. Hier lagen geen belemmeringen en toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd.

Wat is je verdere achtergrond?

Ik heb het CIOS gedaan in Heerenveen en heb mij gericht op voetbal, fitness en conditietrainer. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als voetbaltrainer en fitnessinstructeur. In 2009 ben ik begonnen als combinatiefunctionaris voetbal in Amsterdam, nu combineer ik deze functie met mijn werkzaamheden in Rotterdam.

En schaken?

Ik ben een gepassioneerde amateurschaker met een nog iets te lage rating (1400). Ik hoop binnen een jaar de 1600 bereikt te hebben en ooit richting de 1800 te gaan. Hiervoor oefen ik veel online en volg ook schaaklessen. Ik speel bij 2 clubs in Amsterdam, extern speel ik voor het Grasmat en intern bij ENPS. Ik vind het leuk om schaakles te geven en volg hiervoor ook een opleiding bij de KNSB.

Wat ga je doen bij Sportsupport?

Mijn belangrijkste taken worden:

  • Het verzorgen van schaakclinics in het basis- en voortgezet onderwijs in de prioriteitswijken van Rotterdam;
  • De organisatie van een scholenkampioenschap gekoppeld aan het Tata Steel Chess Tournament dat in januari 2017 in Rotterdam zal plaatsvinden;
  • Het zorgen voor meer schaakaanbod verspreid over Rotterdam;
  • Het coördineren van de uitvoering van (stadsbrede) promotie- en ledenwervingsactiviteiten op het gebied van schaken.

Wat worden je eerste stappen?

In mijn inwerkperiode wil ik zoveel mogelijk mensen ontmoeten. Ik ga alle Rotterdamse schaakverenigingen bezoeken en ik wil kennismaken met het bestuur van de Rotterdamse Schaakbond. Daarnaast wil ik scholen gaan bezoeken en nagaan wat we met schaken zouden kunnen betekenen op de scholen en in de wijken. Natuurlijk wil ik ook mijn collega’s leren kennen bij Rotterdam Sportsupport, gemeente Rotterdam dienst Sport & Cultuur en Rotterdam Topsport.
Ook zal ik contact zoeken met de stichting Pathena en de stichting Het SchaaKKasteeL die al veel doen voor de jeugd binnen en buiten de Rotterdamse Schaakbond.

Heb je nog een boodschap?

Ik ben erg gemotiveerd, maar kan het niet alleen. Met steun van de RSB, de schaakverenigingen, de stichtingen en onze organisaties moeten we veel kinderen enthousiast kunnen maken voor onze mooie schaaksport!

(Dit artikel is ook gepubliceerd op schaaksite.nl en schoolschaaksite.nl)