JCK RSB en HSB: nieuwe gezamenlijke opzet slaat aan

De Haagse en de Rotterdamse Schaakbond hebben er twee nieuwe mooie jeugdtoernooien bij. Op 6 februari was de RSB gastheer voor de categorieën A, B en D in Rotterdam en op 9 april ontving de HSB de Rotterdamse schaakvrienden in de Kameleon voor de categorieën C en E. De samenwerking tussen beide bonden leverde extra plaatsen voor het NK op en dat zorgde voor veel spanning, met name in de subtop.

Bij de E-spelers staken de eerste teams van de Pionnetjes en de Klim-Op boven de anderen uit. Hun onderlinge ontmoeting in de vierde ronde eindigde in een overwinning voor Klim-Op en dit team werd ongeslagen RSB-kampioen, De Pionnetjes werden HSB-Kampioen. Klim-Op E2 maakte het succes compleet met een 3e plaats. Ook de nummers 4 (RSR Ivoren Toren), 5 (Promotie) en 6 (Kralingen) mogen naar het NK. Zelfs de 7e plaats garandeerde nog een NK-ticket en die werd uitgedeeld aan Sliedrecht. Messemaker viel af op bordpunten. Spijkenisse zelfs op weerstandspunten.

In de C-categorie waren er vijf plaatsen voor het NK te verdienen. Een ijzersterk en heel jong team van Botwinnik eiste hier het HSB-kampioenschap en de toernooizege op. Bloedstollend verliep de laatste ronde waarin Klim-Op C1 een remise moest toestaan tegen Spijkenisse. Het team werd daardoor op één punt achterstand RSB-Kampioen en de 3e plaats was voor Spijkenisse. Ook het als 4e geëindigde team van Promotie zal naar het NK mogen. En alweer kwamen er voor de laatste NK-plaats drie teams in aanmerking met 8 matchpunten. Bordpunten waren bepalend en in het voordeel van Klim-Op C2 (17). De Pionnetjes had er een halfje minder, Spijkenisse twee.

Veel teamleiders waren zeer tevreden over de nieuwe opzet van dit jeugdclubkampioenschap. Spelers zien weer eens andere tegenstanders aan de borden verschijnen en het toernooi heeft zowel in kwaliteit als kwantiteit flink aan waarde gewonnen. Natuurlijk speelt ook een gezonde onderlinge rivaliteit tussen de twee bonden een (positieve) rol in het geheel.

De wedstrijdleiding was in handen van Louis Wulffers en André Wagner. Een flink aantal vrijwilligers, die inmiddels een vast ploegje aan het vormen zijn, zorgden ervoor dat alle wedstrijden in alle rust konden verlopen.

Door: Frank Thoma