‘Old in Chess’ lezing en ‘historische’ simultaan erg geslaagd


Op 20 augustus j.l. vond onder auspiciën van ‘Old in Chess’ een unieke manifestatie plaats op schaakgebied. Een simultaan aan antieke schaaktafels en met soms eeuwenoude stukken. Niet alleen het evenement was uniek maar zeer zeker ook de locatie waar dat werd gehouden. In de voormalige radarpost van het havenbedrijf Rotterdam, op de kop van de kruising Nieuwe Maas en ingang Waalhaven is een ruimte ingericht die volledig aan het schaken is gewijd. Dit alles onder de bezielende leiding van Adri Helfrich medeoprichter met Frank van Eekelen van ‘Old in Chess’. Zij houden zich ter plaatse bezig met het verzamelen van schaak-antiek en aanverwante spellen en hadden deze ter beschikking gesteld aan een bont gezelschap van divers pluimage.

TeaLanchava1

Lezing
Allereerst werd door Adri Helfrich een lezing gehouden over de oorsprong en herkomst van de diverse schaakspellen en –tafels, Voor wie het wellicht niet weet, Adri was ooit wereldkampioen en recordhouder simultaanschaak en bezit nog steeds het Nederlandse record met maar liefst 740 tegenstanders. Deze bevlogen schaker heeft daarnaast zijn sporen meer dan verdiend met o.a. het organiseren van de denksportdag Rotterdam Noord. Meerdere malen gaven daar o.a. damlegende Ton Sijbrands en de Chess Queens acte de présence. Ton Sijbrands was zaterdag te gast en schaakte ook mee in de simultaan. Hij is meervoudig wereldkampioen dammen en in het bezit van het wereldrecord blinddammen met 32 borden resp. tegenstanders tegelijk. Hij vertrouwde mij toe dat hij ooit lid van een schaakclub was geweest maar dat zijn rating nooit boven de 2000 ELO punten was gekomen!

De simultaan door Tea Lanchava.
De rol van schaaksimultaangever werd vervuld door de even mooie als meesterlijke Tea Lanchava, een tot Nederlandse genaturaliseerde Georgische, thans Fide Internationaal Meester die in 2012 Nederlands kampioen bij de vrouwen werd. Alhoewel zij geen kroon droeg was zij toch een echte Caissa met een 100% score tegen het exclusieve en illustere gezelschap.

Na afloop was het voor iedereen in de zon en aan het water nagenieten van een fantastische middag onder het genot van een drankje en hapje.

Het evenement en trouwens ook een bezoek aan de locatie verdient navolging!

Arjen Postma,
oud voorzitter RSB en SV Krimpen

Adri Helfrich en Tea Lanchava

 

Uitslagen Tea Lanchava, speelde aan 12 antieke schaaktafels en won alle partijen. Deelnemers:

 • Frans Vreugdenhil, speler van SO Rotterdam aan een Italiaanse intarsia gametable. speelde met een ruim 200 jaar oude uit Duitsland afkomstige zgn Selenus-set, handgestoken uit been.
 • Arjen Postma, speelde aan 100 jaar oude Engelse schaaktafel met oude Stauntonstukken.
 • Eeuwe Querido van Tom Tom aan een ivoren set uit 1830 op een Engelse tafel.
 • Ton Sijbrands, speelde met een Regence-spel op een antieke Engelse schaaktafel
 • Arianne Grootendorst leerkracht basisschool, aan een Engelse side table
 • Willem Hamminga, adviseur, speelde aan een 140 jaar oude Duitse naaitafel met schaakblad en stukken van de bekende Rose set gepatenteerd in 1941.
 • Nils Berndsen, raadslid Rotterdam aan een oud Hollandse schaaktafel
 • Frank van Eekelen, Old in Chess, aan een Hollandse schaaktafel uit de crisisjaren 1930 en oud Hollandse schaakstukken uit 1820 van been
 • Gijs, middelbare scholier, speelde aan een Zuid Duitse reistafel die als koffer kan worden vervoerd.
 • Bert vd Eerden, lid van Onesimus, aan een Italiaans antiek bord met een Regence spel.
 • Richard, huisschaker, speelde aan een Italiaans intarsia schaaktafeltje met een uit been gestoken Duits spel uit 1900.
 • Willem Kuyvenhoven, soosschaker speelde met een Frans Regencespel uit 1880 op een rijk intarsia bewerkte Italiaanse schaaktafel.

Tea Lanchava vs Ton Sijbrands