RSR Ivoren Toren Jeugdtoernooi
door Angelo, 31 augustus 2021
Op 26 augustus kon er eindelijk weer eens een live toernooi gespeeld worden. RSR Ivoren Toren organiseerde een toernooi in samenwerking met het nieuwe Denksportcentrum Rotterdam aan de rand van het prachtige Kralingse Bos. Het was een open toernooi voor jeugd t/m 15 jaar en er was plaats voor 60 kinderen.
Het gebouw Grand Stand is het nieuwe onderkomen van het Denksportcentrum. Dit staat op het terrein bij de Rotterdamse manege waar jaarlijks in juni het internationale paardentopsportevenement Concours Hippique International Officiel (CHIO) wordt gehouden. Dat is een prachtige plaats om een schaaktoernooi te houden. Schakers hebben van nature al iets met paarden.
Het toernooi vond plaats in het kader van de eerste Erasmus bridge- en schaakweek: de 25e was er al een simultaan met Jan Timman geweest en op de 28e werd er voor de volwassenen nog een rapidtoernooi georganiseerd, de rest van de week waren er vele bridge-evenementen.
Uit het halve land waren kinderen op dit toernooi afgekomen. Er waren er een stuk of acht uit Eindhoven en omstreken en ook uit de buurt van Utrecht en één uit Hilversum. Voor velen was het een verademing om weer eens “echt” te kunnen schaken in plaats van online, dus daar wilden ze best een eindje voor rijden! Natuurlijk kwamen de meesten wél uit de regio rond Rotterdam en was er uiteraard een aanzienlijke groep van de gastvereniging.
Er was gekozen voor een Zwitsers systeem: er waren drie groepen gevormd op basis van leeftijd. Enkele kinderen, met hoge rating, hadden speciaal gevraagd om in een hogere groep te mogen uitkomen en dat was gehonoreerd. De organisatie werd overstelpt met complimenten. Zo’n succes is onmogelijk zonder sportieve deelnemers dus ook aan de deelnemers: bedankt!
GROEP 1: (23 deelnemers geboren in of na 2006)
Hierin was op rating Valentijn favoriet met een rating van 1708. Mees (1691) hoorde ook tot de favorieten. Luka (1534) was de derde 1500+-speler en dus een gevaarlijke outsider. Het goud werd echter door een ander gehaald. Wouter Terlouw (geb. 2011) zou de op één na jongste geweest zijn in groep 2, maar hij vroeg speciaal om in de oudste groep te spelen. Hij werd ongeslagen kampioen en liet slechts twee remises toe. We gaan vast en zeker meer van dit Utrechtse talent horen.
De strijd om de tweede plaats was heel erg spannend. Vier kinderen eindigden gedeeld tweede met 5 uit 7. Er waren drie geldprijzen en drie medailles. De geldprijzen van de tweede en derde plaats werden opgeteld en door vieren gedeeld. De medailles konden natuurlijk niet gedeeld worden. Daarvoor zijn er scheidingsregels in het leven geroepen. Volgens de reglementen wordt dan eerst gekeken naar de weerstandspunten (WP). Luka had de sterkste tegenstanders gehad en mocht dus de zilveren medaille ontvangen. Mees van de gastvereniging viel als derde in de prijzen. Julian werd op weerstandspunten vierde maar had van de vier wel de hoogste W-We en zal dus erg stijgen met zijn rating. De laatste van de vier “tweeden” was favoriet Valentijn. Hij greep naast het podium maar deelde toch in de (geld)prijzen. Verder een eervolle vermelding voor Parsa (jaargenoot van Wouter!) die met een halfje minder zesde werd en als zevende Samuel met evenveel punten en de hoogste W-We van de dag (+1,79). Ook Bryan verdient hier zeker een vermelding, want ondanks de laagste rating wist hij twee partijen van de zes te winnen. Beste meisje was Janice met 3,5 punten.
Vier kinderen op de gedeelde tweede plaats!
Mees won de bronzen medaille!
Luka won de zilveren medaille!
Wouter won de gouden medaille!
Alle prijzenwinnaars van groep 1!
GROEP 2: (22 deelnemers geboren in of na 2009)
Deze groep had vier toppers met een rating rond de 1000. Drie ervan zijn in de top 4 terug te vinden. Alleen Tycho had niet zijn dag. Na verlies van zijn laatste twee partijen vinden we hem terug op de negende plaats (gedeeld 6e). Afgetekend kampioen werd Mathijs Vogels. Hij wist ondanks de vermoeidheid van de verre reis (omg. Eindhoven) alle partijen te winnen. Hij had de beste zetten. Logisch want zijn club heet “Best Moves”. Emma verloor alleen van de kampioen en werd dus knap tweede met 6 uit 7 en dus ook uiteraard beste meisje van groep 2..
De strijd om brons was heel spannend. Na drie ronden leken Boyd en Casper kansloos voor het podium met 3 uit 5. Beiden wonnen echter hun laatste twee partijen en eindigden zo op een gedeelde derde plaats. Op weerstandspunten was Boyd net de bovenliggende partij en de onderlinge partij was ook in het voordeel van hem. Boyd kreeg dus terecht de 3e beker overhandigd. Vanwege de net zo goede prestatie van Casper heeft de organisatie hem ook beloond met een beker die hem wordt nagezonden. Ze mochten wel samen op de foto met de beker.
Boyd en Casper winnen allebei een trofee voor de derde plaats!
Emma won de trofee voor de tweede plaats!
Matthijs won de trofee voor de eerste prijs!
Alle prijzenwinnaars van groep 2!
GROEP 3: (12 deelnemers geboren in of na 2012)
Deze groep was een stuk kleiner en jonger, maar niet minder spannend. Na drie ronden waren alleen Amir en Adam zonder puntverlies. Adam kon de spanning waarschijnlijk niet meer aan want won niets meer. Amir Tetova daarentegen stoomde door naar de volle buit, 7 uit 7, en dus de terechte kampioen. Net als in groep 2 werd een meisje tweede, namelijk de zus van Emma, Sarah. Haar vereniging van de Leidsche Schaakbond viel dus weer in de prijzen. In twee groepen het beste meisje op de tweede plaats. Hidde haalde net als Sarah 5 uit 7. Sarah won de onderlinge partij, de weerstandspunten zjin echter bepalend en waren ook duidelijk in haar voordeel. Hidde moest dus genoegen nemen met de derde plaats, maar was daar dik tevreden mee.
Amir won de eerste plaats, en Sarah won de tweede plaats!
Alle einduitslagen kun je hier bekijken.
Hier kun je ook het clubverslag lezen van de gastheer.