PJK E spannend tot aan het einde!


Vandaag, 19 februari 2022, na 2 jaar corona pauze, konden we eindelijk weer eens een fysiek Persoonlijk Jeugd Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond door laten gaan. De eer viel de E-categorie te beurt, schakers die geboren zijn in of na 2012 en dus niet ouder zijn dan 10 jaar.

Het Denksportcentrum in Papendrecht, thuisbasis van schaakclub PASCAL, bood de 17 deelnemers (14 jongens en 3 meisjes) alle rust en ruimte om de hersens weer eens te laten kraken in een 7 ronden tellend kampioenschap. Onder leiding van de ervaren arbiters Angelique Osinga en André van der Graaf bleef het tot en met de laatste ronde spannend wie de kampioenen zouden worden en wie zich zouden kwalificeren voor het Nederlands Jeugdkampioenschap later dit voorjaar.

Bij de jongens was het uiteindelijk Oscar Koppenens, spelend bij RSR Ivoren Toren en Erasmus die aan het langste eind trok. Samen met hem plaatsen ook Amir Tetova (ex-PASCAL, tegenwoordig Klim-Op), Yuhong Li (Klim-Op) en Adam El Bouchtaoui (RSR Ivoren Toren) zich voor het NJK E jeugd.

Bij de meisjes was het zelfs ná de zevende ronde nog spannend. In de laatste ronde was het Vanessa Chen (JSV Kralingen) namelijk gelukt in een onderlinge partij met Maya Isa (De Koddige Koning) in punten op gelijke hoogte te komen. Dus was er een barrage nodig, bestaande uit 2 partijen, één met wit en één met zwart. En met een veel korter speeltempo dan in het toernooi zelf. Geen 15 minuten plus 5 seconden, maar 5 minuten en 3 seconden. Maya wist het beste haar zenuwen in bedwang te houden en won beide barragepartijen op tijd. Daarmee plaatste Maya zich voor het NJK E meisjes.

Bij de prijsuitreiking was er voor iedereen een medaille. Bekers waren er niet alleen voor degenen die zich kwalificeerden voor het NJK maar ook voor nummer 5, Tom Seijbel (JSV Kralingen), die met de meeste weerstandspunten de groep van spelers met 4 punten aanvoerde, en voor Vanessa Chen en Caroline van der Ham ( 3-Torens), de nummers 2 en 3 bij de meisjes.

Jerry van Rekom nam gedurende de dag en bij de prijsuitreiking een aantal prachtige foto’s, waarvan hieronder een selectie. Alle vrijwilligers die deze dag tot een succes maakten, heel erg bedankt!

Klik hier voor de eindstanden.

 

De drie gouden regels werden goed toegepast!

 

Wat is de beste zet?

 

Top 3 meisjes

 

De hoofdprijzen

 

Top 5 jongens

 

Alle 17 winnaars!