PJK E spannend tot de laatste zet


Afgelopen zaterdag 21 januari was het Persoonlijk Jeugdkampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond voor de leeftijdscategorie E, dat wil zeggen geboren in 2013 of later. In totaal 21 jongens en 7 meisjes reisden daarvoor naar het Denksportcentrum van Gouda, alwaar Peter Scheeren van S.C. Messemaker 1847 hen gastvrij ontving.

    

De meisjes speelden in een gesloten groep. Dat systeem heet Round Robin. Het betekent dat alle spelers elkaar een keer achter het schaakbord tegenkomen. De meisjes gebruikten de speeltijd (15 minuten plus 5 seconden per zet) uitstekend. Het leidde tot diep gepeins en prima zetten. Het spelniveau deed zeker niet onder voor de topborden bij de jongens. Misschien was het zelfs nog wel beter!

 

Maya Isa (De koddige koning) won al haar 6 partijen en werd daarmee RSB-kampioen E-meisjes. Zij mag tevens naar het NJSK E-meisjes dat zoals gebruikelijk op de vrijdag en zaterdag van het paasweekend in de buurt van Waalwijk of Tilburg wordt gespeeld. Tweede werd Maithili Bhaskarabhatla (JSV Kralingen) met 4 uit 6 en derde Haitong Wang (ssv Klim-Op) met 3 uit 6. Net als Maya ontvingen zij uit handen van groepsleider Ivan Jansen een prachtige beker. De overige vier meisjes, die elk 2 punten scoorden, kregen een blinkende medaille omgehangen. 

Klik hier voor de uitslagen en eindstanden van de E-meisjes.

 

Bij de jongens was het spannend tot het einde. Bij het ingaan van de laatste ronde gingen Yuway Li (ssv Klim-Op) en Daniël Grigoryan (Schaakclub PASCAL) aan de leiding met 5 punten, gevolgd door Ethan Mei (ssv Klim-Op) met 4,5 punten en maar liefst 5 spelers met elk 4 punten. In die laatste ronde leek Daniël van Ethan te gaan verliezen, maar werd het wonderwel toch nog pat. Yuway pakte vervolgens de eerste plaats en de titel RSB-kampioen E-jeugd door zijn laatste partij te winnen. Daniël eindigde als tweede en Ethan als derde.

   

   

Ethan zag echter Julian Burger (S.V. Spijkenisse) in punten nog langszij komen. En dus was een barrage tussen Ethan en Julian nodig om te bepalen wie het derde NJSK-ticket zou krijgen. In die barrage bleek Ethan met zijn ervaring iets te sterk voor de nog piepjonge Julian (H-categorie!). Wel wachtte er bij de prijsuitreiking een beker voor Julian, net als voor Adam el Bouchtaoui (RSR Ivoren Toren) en Florian Berkovits (Sint Jozefschool) die respectievelijk als vijfde en zesde eindigden. De overige 15 spelers gingen ook blij naar huis. Zij ontvingen namelijk een aanmoedigingsmedaille!

Klik hier voor de uitslagen en eindstanden van de E-jeugd.