PJK FGH 2021 online geslaagd


Het Persoonlijk Jeugdkampioenschap van de RSB in de leeftijdscategorieën F, G en H (algemeen en meisjes) is afgelopen zaterdag 20 maart 2021 als gevolg van de coronamaatregelen online gespeeld. Behalve de persoonlijke RSB-kampioenstitels waren er plaatsen te verdienen voor het Nederlands Jeugdschaakkampioenschap FGH (geboren in of na 2012), dat op 19 juni 2021 door de KNSB wordt georganiseerd. De KNSB kiest daarbij waarschijnlijk voor het betrekkelijk nieuwe online-platform Tornelo (een Australische vinding). Om de kinderen alvast aan dat platform te laten wennen, koos de RSB ervoor ook de PJK op Tornelo te spelen.

De voorbereidingstijd was erg kort. Arbiters Angelique Osinga en André van der Graaf hadden slechts enkele weken om zich Tornelo eigen te maken en vervolgens de kinderen in testtoernooien voor te bereiden op het echte toernooi. Dankzij die testen verliep het echte toernooi vlekkeloos en was het tot de laatste minuut spannend. Voor wie de toernooi-link had, waren de partijen en de tussenstanden live te volgen. En in de videoroom kon iedereen elkaar zien en spreken met de arbiters als dat nodig was.

Om 13u15 startte de eerste ronde en de zevende en laatste ronde was tegen 16u afgelopen, een uur eerder dan gepland. De speeltijd van 10 minuten plus 2 seconden increment werd dus lang niet altijd ten volle gebruikt, hoewel er toch ook wel partijen werden beslist doordat spelers door de vlag gingen.

Oscar Koppenens won al zijn partijen. Hij werd kampioen F, gevolgd door Amir Tetova en Jurrian Verweij. Zij plaatsten zich met z’n drieën voor het NJSK F. In G waren er twee plaatsen te verdienen. Hierop werd beslag gelegd door Daniel Andersen (hij werd kampioen in G met 4½ uit 7) en Arne Bultstra (2e met dezelfde score maar iets minder weerstandspunten). In H was er maar één plaats voor het NJSK te vergeven. In een bloedstollend spannende laatste ronde pakte Julius Meijboom dit ticket ten koste van Yuway Li die op een half punt achterstand 2e werd. Tot slot plaatsten de drie kampioenen bij de meisjes zich ook voor het NJSK: Yuna Spoek (Fm), Kore Hendriks (Gm) en Hoyoung Ryu (Hm). Deze 9 kanjers werden na afloop in de video room in het zonnetje gezet. En ze kregen net als de overige 9 kanjers die deelnamen als aandenken een persoonlijk certifaantje gemaild. Heel anders dus dan de prijsuitreiking bij fysieke toernooien.

De partijen zijn op meerdere manieren na te spelen. Via de toernooi-link van Tornelo. Door het pgn-bestand met de partijen te downloaden en in je schaakprogramma te importeren, klik daarvoor op deze link: http://www.r-s-b.nl/rsbfiles/grandprix/PJKRSBFGHJeugd.pgn en sla het bestand op. En met het naspeelbare bordje hieronder.

Verder vind je hieronder de eindstand:

Downloaden (PDF, 420KB)