PJK FGH voor velen een nieuwe ervaring


De speelzaal van Messemaker 1847 in Gouda was zaterdagmiddag 7 mei 2022 het toneel van eindelijk weer eens een fysiek PJK voor de jongste leeftijdscategorieën F, G en H. Voor veel deelnemers werd het de eerste toernooi-ervaring en ook het spelen met een klok was even wennen.

Voor het zeven ronden tellende toernooi hadden zich 28 jongens en 8 meisjes aangemeld. Precies voldoende om de meisjes in een eigen groep te laten spelen. In die groep wist Yuna Spoek (Messemaker) alle partijen te winnen. Zij plaatste zich daarmee voor het Nederlands Jeugdkampioenschap F-meisjes. Iris Muntslag (RSR Ivoren Toren) eindigde met 3 punten als beste G-meisje en mag ook naar het NJSK. De H-meisjes Maithili Bhaskarabhatla (JSV Kralingen) en Eviënne Jongejan (SC Dordrecht) speelden remise tegen elkaar en behaalden allebei 4½ punt. In de barrage over twee extra partijen snelschaak trok Eviënne aan het langste eind. Zij gaat naar het NKSK. Maithili komt op de reservelijst. Ook Sophie Wong (Klim-Op), Hoyoung Ryu (RSR Ivoren Toren), Emma Kanij (De Pionnetjes) en Tirza van Deelen (Spijkenisse) speelden een prima toernooi, gebruikten hun bedenktijd goed en gingen dik verdiend met een prachtige beker naar huis.

Ook bij de jongens speelden de F-, G en H-categorie samen in één groep. Er waren wel genoeg G-spelers (13) en H-spelers (8) voor aparte categorie-groepen, maar onvoldoende F-spelers (7). Opvallend in deze groep was dat er elke ronde wel een paar herdersmatten te zien waren. De groep werd verrassend gewonnen door F-speler Daniël Andersen (RSR Ivoren Toren) met 6 uit 7. Hij mag als RSB-kampioen naar het NJSK dat op 25 juni 2022 in Spijkenisse wordt gespeeld. Adam El Bouchtaoui en Arne Bultstra (ook allebei RSR Ivoren Toren) finishten als tweede en derde F-speler in de eindstand. Zij wonnen een mooie beker, net als Noah de Wolf (Klim-Op) en Kit Duysserinck (3-Torens) die als vierde en vijfde F-speler in de eindstand terug te vinden zijn.

De vijf te winnen bekers in de G-categorie gingen naar Yuvaan Vigg (De Koddige Koning), Dorian de Ridder (De Pionnetjes), Rico Oosthoek (3-Torens), Julius Meijboom (RSR Ivoren Toren) en Wim Hu (Klim-Op). Aangezien de RSB in deze categorie maar liefst drie spelers mag afvaardigen naar het NJSK, zien we Yuvaan, Dorian en Rico op 25 juni 2022 terug in Spijkenisse. In de H-categorie wist Nicolas Kasparov (De koddige koning) als allerjongste deelnemer de kampioensbeker en het NJSK-ticket te veroveren. De overige vier bekers waren voor de H-spelers Yuway Li (Klim-Op), Jaap van Putten (Messemaker), Benjamin Volkers (Moerkapelle) en Harvey Riebeek (Krimpen).
Aan het einde was er voor alle deelnemers nog een mooi groen-wit RSB vaantje als aandenken.

Klik hier voor de eindstanden van de FGH-meisjes en hier voor de eindstanden van de FGH-jeugd.