PK 2016…. de derde ronde


Oef, Peter de Weerd heeft de lat erg hoog gelegd door aan te kondigen dat ‘deskundigen’ de verslaglegging van het PK nu overnemen. Van Ricardo Klepke weet ik het niet, maar zo zou ik mezelf nou niet direct typeren. ‘Fulltimer’ komt iets meer in de richting. Om zich niet te hoeven verantwoorden voor zijn woorden, nam Peter maar een bye op in de derde ronde van het PK.

Willem-Jan van den Broek

Willem-Jan van den Broek

Laat ik, vanuit het oogpunt van originaliteit, eens met groep B beginnen. Aan het hoogste bord was het eventjes aftasten tussen Steven de Wilde en René Geuskens. Maar al snel brak Steven door in het centrum en René schrok daar zo van dat hij zijn dame weggaf. Een snelle overwinning voor de favoriet, die zijn krachten kon sparen. Aan bord 2 werd de balans vroeg verstoord toen Richard Koopman een tripel-pion op de c-lijn kreeg. Maar dat bleek een afleidingsmanoeuvre, want hij ging al snel met zijn dame op visite op de andere vleugel. Er kwam een bizar eindspel op het bord waarin Richard vijf pionnen voor een paard had. Met zo’n stoomwals was het totaal gewonnen, maar Richard was daar zelf niet zo zeker van en liet zich verleiden tot zetherhaling. Tegenstander Willem-Jan van den Broek wilde remise op grond van drie keer dezelfde stelling, maar kon het niet bewijzen omdat hij niet meer noteerde. Na enig onbegrip over en weer besloten de heren toch maar de vrede te tekenen, wellicht door de strenge blik van wedstrijdleider Simon van der Beek. Bij Cor van As tegen Floris Doolaard werd het al snel spannend op de koningsvleugel. Cor had nog niet gerokeerd en kon dus nog met zijn koning naar de andere kant. Hij lanceerde een ziedende aanval, die hem een prachtig punt had moeten opleveren. Had… want Cor vergaloppeerde zich en liet zich een stuk ontfutselen. Zo won Floris toch nog en hij mag nu in de slag met Steven om de koppositie. Titelverdediger Hans van Nieuwenhuizen had niet geslapen na zijn nederlaag door eigen hand de vorige dag. Hij wilde zich natuurlijk revancheren en ging voortvarend op jacht naar de koning van Dick Vons, met alle zware stukken op de halfopen f-lijn. Van een mataanval kwam niets terecht, maar het leverde Hans wel een mooie extra (vrij)pion op. Niet veel later was het punt binnen.

Dan nog wat curiosa. Hans Koedam speelde tegen Fokke Lindeboom staand, alsof hij simultaan aan het geven was. Hij verloor wel een kwaliteit, maar tot grote hilariteit van beide spelers en publiek zette hij zijn tegenstander pardoes mat. Dat overkwam ook John Berkers tegen Simon Schaffeld, maar na afloop toonde John zich dankbaar voor de schaakles en zijn notatieformulier klopt nu ook weer. Gerard Kastelein liet zich de pionnen van Karel van den Burg goed smaken. Piet Hofstee zat, met stropdas, tevreden achter een beginstelling met de witte koning naar voren ten teken van een overwinning. Pas achteraf zag ik dat Piet helemaal niet had gespeeld (draw by default) en alleen als toeschouwer aanwezig was. Verder gesignaleerd in de speelzaal: één hoofddeksel (de basketbalcap van Mario Angelo Dirks) en gelukkig weinig tot geen teenslippers (ik twijfel een beetje of ik het luchtige schoeisel van Fokke daartoe moet rekenen). Ik hoop dat de overige deelnemers van groep B het mij niet kwalijk nemen dat zij in dit verslag niet genoemd worden, maar ik kon niet alles tegelijk volgen.

Joop Huijzer

Joop Huijzer

Dan over naar groep A. Deze werd opgeschrikt door een vroege telefoonnul voor Joop Huijzer. Hij was vergeten zijn toestel uit te schakelen en kreeg een berichtje binnen. Dat gaf een geluidje en tegenstander Wim Westerveld claimde het punt. Joop, zelf arbiter, protesteerde niet. Of het een belangrijk berichtje was geweest, wilde Joop niet kwijt. Later gingen er nog meer telefoons geluid maken, maar die waren vermoedelijk alleen van toeschouwers, zodat Simon daarvoor geen strafpunten meer hoefde uit te delen. Rob Kalkman dacht dat ook op zaterdag ’s avonds werd gespeeld. Hij arriveerde pas in de speelzaal toen hij nog maar 21 minuten op de klok had. Dat was te laat en het betekende een reglementair punt voor Dik van der Pluijm, die daar niet erg blij mee was. Ook in groep B zo’n akkefietje trouwens. Daar kwam  Anton van Berkel, de tegenstander van Zhi Yang Fan, helemaal niet opdagen. Rob en Zhi Yang gingen toen maar samen snelschaken in de analyseruimte.

Mark van Putten

Mark van Putten

Regerend RSB kampioen Rick Lahaye zit er altijd heerlijk nonchalant bij. Hij slaakte zelfs af en toe een geeuw, maar een gemakkelijke middag had hij zeker niet tegen Mark van Putten. Mark speelde prima en zag zijn tweede remise-aanbod aangenomen worden. Een mooie plusremise, vond hij zelf na afloop. Gewoontegetrouw verscheen John Leer pas een poosje na aanvang aan het bord. Maar Gert Timmerman is het wel gewend om zijn tegenstander niet te zien en raakte daardoor niet van slag. John ontruimde al snel zijn eigen damevleugel en liet Gert daar het spel maken. Nathanaël Spaan nagelde een pion op f6 en dat is toch best vervelend voor een zwarte koning op g8, zonder loper op g7. Toch wist zijn tegenstander Selman Ercan te voorkomen dat hij mat gezet werd. Ik heb stiekem het notatieformulier van Selman op de foto gezet en zal Houdini eens laten bekijken of wit niet toch ergens beslissend voordeel had. Update: nee, zwart was niet echt in gevaar. Beide laatstgenoemde partijen mondden uit in tijdnoodduels met exact dezelfde materiaalverhouding: koning, witveldige loper en vier pionnen. Dan moet je het, met een increment van 15 seconden per zet, toch wel erg bont maken om nog te verliezen. Beide borden remise. John bedankte Gert na afloop voor het afslaan van een vroeg remiseaanbod, want daardoor hadden ze tenminste nog de eer om de langste partij van de dag te hebben gespeeld. Stefan Tabak speelde opnieuw tegen een Messemaker en deze keer verging het hem beter. Zijn aanval tegen de lang gerokeerde koning van Arjan van der Leij leek sterk genoeg. Update: deze partij kreeg nog een zeer boeiend staartje, dat ik niet heb gezien. Arjan stuurde de partij op met zijn eigen commentaar. Uiteindelijk won Stefan toch nog. Marcel Terluin versloeg knap Daniël van Loenen en was trots genoeg om zijn notatieformulier te laten fotograferen. Marc Schroeder won, met korte broek en hardloopschoenen, van Paul de Freytas. ‘Marc deed alleen maar goede zetten’, klaagde Paul na de partij. Bart van Putten stond onder druk tegen Henk van der Velde, leek even de aanval over te nemen, maar werd toen toch nog vakkundig opgebracht. Spijkenissers Joey Brokaar en Fabian van Buuren gingen elkaar in het eindspel te lijf met zware stukken. Die van Fabian bleken het zwaarst. Dat was niet direct beslissend, maar met twee pionnen minder in het toreneindspel zag Joey het niet meer zitten. Na het optrekken van de kruitdampen kunnen we concluderen dat het voorlopig lekker spannend blijft in de top van het klassement.

En zo kwam er een einde aan een gezellig middagje Spijkenisse. Omdat mijn chauffeur Theo Heukels (bedankt Theo!) al naar huis was en achterop de fiets bij Spaan me toch niet zo’n goed idee leek, besloot ik de metroverbinding terug naar Rotterdam eens te testen. Prima te doen.

Door: Jason Zondag

PS: Het is mogelijk om partijen op de RSB website te laten zetten. Gewoon even je notatieformulier inleveren bij iemand van de organisatie of achteraf per e-mail opsturen kan ook. Tot nu toe hebben jammer genoeg maar een paar mensen dat gedaan. Als je je openingsvoorkeuren liever niet prijsgeeft en alleen een mooi fragment wilt laten zien, dan kan dat natuurlijk ook!


Uitslagen, standen en indelingen zijn te vinden op de PK-pagina

Voor foto’s ga je naar de fotopagina

Ingeleverde partijen zijn na te spelen op de partijenpagina