PK 2016….
Ronde 2


Door Peter de Weerd

Na de altijd bijzondere eerste avond van een PK is de tweede ronde meer business as usual. Gewoon hard werken en kijken of je een goede start een vervolg kunt geven of dat je een slechte start meteen kunt compenseren.

Gert Jan Timmerman

Gert Timmerman

Waar ik in mijn vorige verslag het geduld heb geprezen van de toppers toonden zij vanavond een ander facet van hun kunnen. Zelf was ik niet in staat iets mee te krijgen van de eerste drie uur omdat ik hard moest werken om een vroeg verkregen materieel voordeel van twee pionnen te verzilveren. Maar gelukkig mocht ik terug naar huis optreden als particulier chauffeur van Gert Timmerman. Gert kan niet alleen heel goed schaken maar heeft ook extra ogen om zijn rivaal Rick te beloeren. Hij meldde mij dus dat Rick na de opening al straal gewonnen stond door een nieuwtje in het Slavisch. Het is niet alleen geduld dus zoals woensdag, maar ook een gedegen voorbereiding.
Gert vertelde mij ook hoe hij zelf had gewonnen. Maar zijn verhaal was voor mij te ingewikkeld en mijn auto maakte te veel lawaai om het u te kunnen navertellen. Dat laat onverlet dat Gert een gezellige reisgenoot was op de late avond.

De overige titelkandidaten deden het minder goed. Stefan Tabak leek laat op de avond (ik had mijn punt binnen) met een stevige aanval kansrijk genoeg tegen Remco Hylkema, maar liep in het mes van de counter. Nathanael Spaan verloor van John Leer en jeugdspeler Bart Dubbeldam snoepte Wim Westerveld een halfje af.

Hoewel er natuurlijk nog niets is beslist lijkt de strijd toch wel te gaan tussen de kanonnen die thuis een plekje mogen gaan zoeken voor de wisselbeker.

In de B-groep verloor Hans van Nieuwenhuizen zeer verrassend van René Geuskens. De door mij al eerder gesignaleerde vloek van de hoogste rating in de B-groep lijkt nu dus ook Hans te gaan bedreigen. Van zijn concurrenten verloor Gerard Kastelein toch wel verrassend van Cor van As. Cor lijkt in de vorm van zijn leven. Ik begin nu te begrijpen waarom hij bij de inschrijving vroeg of de 25 euro startgeld voor hem was.

Frans Maas

Frans Maas

Ons beminnelijk RSB-erelid Frans Maas verloor van Rienk Pluim die de sympathieke taak heeft om de B-groep steeds even in aantal te maken. Frans heeft de laatste tijd wat getobd met zijn gezondheid. Dat heeft zeker een rol gespeeld.

Broer en zus Arnold waren minder succesvol dan woensdag. Lorin verloor als jongste deelnemer (10 jaar) van de oudste, Paul Dekker (81 jaar). Ik gun de jeugd veel maar zo hoort het natuurlijk wel. En Kiri hoopte in een verloren stelling tevergeefs op het grote wonder van pat.

Tot slot: mijn taak als verslaggever zit er na twee ronden op. Vanaf heden komen de echte deskundigen Jason Zondag en Ricardo Klepke aan het woord. Zij zullen ongetwijfeld wat dieper ingaan op de finesses van ons mooie spel.


Geplaatste partijen kunt u naspelen op de partijenpagina.

Fotoreportages zijn te zien op de fotopagina.

Paring, uitslagen en ranglijst zijn te vinden op de PK-pagina