In de zesde ronde mocht ondergetekende het schrijfstokje weer even overnemen. Verslaggever Ricardo Klepke had namelijk andere beslommeringen: hij moest aan de bak in de tweekamp om het clubkampioenschap van Spijkenisse tegen Erik Both. Gelukkig was er nog een plek over in de speelzaal tussen de A-groepers van het PK. Ricardo had de eerste partij al gewonnen en nu ook de tweede. Proficiat!
De topper van de dag op het PK was natuurlijk de partij tussen John Leer en Rick Lahaye aan bord 1 in groep A. Van Rick kan het niet gezegd worden, maar dat John in de voorlaatste ronde nog zo’n grote kanshebber voor de PK-titel was, is toch best een (leuke) verrassing! John speelde geen Lg5, maar koos bescheiden voor Lf4. Al na een zetje of tien, maar met nog maar 23 minuten op de klok, bood John remise aan. Een interessant moment. Rick kon het aanbod aannemen en dan in de laatste ronde met wit proberen te winnen. Maar ik verwachtte dat hij gewoon zou doorspelen om de Vorentscheidung nu al te forceren. En zo ging het ook. Eerlijk gezegd heb ik de partij niet goed genoeg gevolgd om te kunnen vertellen hoe Rick uiteindelijk won. Maar hij gaat nu wel met een vol punt voorsprong de laatste ronde in. Om nog een beetje in de buurt te blijven, was het voor Wim Westerveld en Nathanaël Spaan aan bord 2 zaak om te winnen. Maar dat kwam er niet van, want het evenwicht werd in hun partij eigenlijk nooit verbroken. Spaan vond het maar een saaie pot. Beide spelers namen zeer ruim de tijd voor de openingsfase van de partij. Datzelfde gold ook voor de partij daarnaast aan bord 3 tussen Henk van der Velde en Remco Hylkema. Die eindigde ook in een puntendeling.
Leo de Jager ging met zijn dame op avontuur bij de kort gerokeerde koning van Marc Schroeder, maar succes had die flirt niet. Marc won. Rob Kalkman offerde een pion voor stukkenspel tegen Joop Huijzer, maar ook dat bleek geen succesvolle aanpak. Joop won. Gert Timmerman metselde een stenen muur, die Wijnand Rijnders niet helemaal wist te slopen. In de tijdnoodfase ging het mis voor Wijnand, die Th1 speelde en niet zag dat dit veld werd bestreken door een zwarte loper. Punt voor Gert. Bart van Putten gooide in de opening zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren tegen Fabian van Buuren. Fabian counterde met een paar stukken, die diep doordrongen in de witte stelling. Fabian won. Selman Ercan leek ernaar te streven om al zijn stukken van de onderste rij te halen. Massaal oprukken, zou je dat kunnen noemen. Het leverde hem stukwinst op en een naar mijn idee gewonnen eindspel. Toch behaalde Paul de Freytas nog op wonderbaarlijke wijze remise, doordat hij de laatste zwarte pion wist te verschalken. Het halfje is hem natuurlijk zeer gegund! Marcel Terluin stoomde met zijn witte a-pion naar voren om te verhinderen dat Stefan Tabak de damevleugel kon openbreken. Later lukte dat toch nog. Stefan had een loperpaar en Marcel een paardenpaar. Ik zag het somber in voor de paarden. En inderdaad, de lopers zegevierden. Arjan van der Leij kreeg, met zwart, al snel een halfopen a-lijn, waarover zijn toren later krachtig kon meedoen. Tegenstander Mark van Putten trok zich terug in de loopgraven en stond na elf zetten met al zijn stukken op de onderste drie rijen. Dat was misschien iets te uitnodigend. Arjan sloeg aan het offeren en joeg de witte koning over het hele bord, van g1 naar c8, en zette hem uiteindelijk mat op d7. Over de overwinning van Joey Brokaar op Dik van der Pluijm heb ik niets zinnigs te melden. Mogelijk speelde tijdnood een rol, want Dik kwam op een gegeven moment drankjes bestellen bij barkeeper Rienk Pluim en klaagde dat hij nog maar zo weinig tijd had. Tja, beter even geen drankjes gaan bestellen dan, adviseerde ik. Maar dat was niet aardig, vond Dik.
In groep B zagen we bij aanvang van de ronde maar liefst zes spelers met 4 punten en nog een stel anderen op het vinkentouw met 3½. De zes koplopers speelden tegen elkaar. Bord 1 was voor Gerard Kastelein en Steven de Wilde. Gerard opende (voor mij althans) verrassend met 1.b3. Mocht Steven een theoriebeest zijn, dan had hij daar waarschijnlijk nu niet veel aan. Ik vond het wel mooi om te zien hoe rustig en geconcentreerd hij speelde. Gerard gooide de knuppel in het hoenderhoek met een opmars van zijn g-pion. Steven counterde heel sterk aan dezelfde kant van het bord en leek wat mij betreft te gaan winnen. Hoe het zo kwam heb ik gemist, maar ineens zaten beide heren in een eindspel met een pion meer voor Gerard! Maar Steven wist dat remise te houden. Ik vond de opening van Floris Doolaard met zwart tegen Paul Dekker nogal passief ogen, maar schijn bedroog waarschijnlijk. Paul rokeerde lang, maar toen hij zelf de b-lijn had geopend (waarschijnlijk door een paard op c6 te slaan), zou dat wel eens erg link kunnen worden. En ja hoor, het werd ook zijn ondergang. Willem-Jan van den Broek verscheen te laat aan het bord. Hans van Nieuwenhuizen stoorde zich er niet aan en besloot een beetje terug te pesten, door heel lang de symmetrie in de stelling te handhaven. Maar daar kun je niet eeuwig mee doorgaan en hij moest toezien hoe Willem-Jan een initiatief op de koningsvleugel ontwikkelde. De witte h-pion stoomde helemaal door naar h7 en werd nog gedekt door een loper ook. Toen Hans alleen nog maar verliezende zetten kon doen (Zugzwang) gaf hij zich gewonnen. Willem-Jan en Floris gaan nu aan de leiding. Maar ze gaan het niet onderling uitvechten, want ze hebben al tegen elkaar gespeeld (remise).
Lorin Arnold (rating 906) speelde Shakir Salih aanvankelijk helemaal van het bord. Lorin kreeg een dubbel gedekte vrijpion op c7. Toen ik later weer een keer ging kijken, in de veronderstelling dat het toch zo goed als uit moest zijn, was de situatie 180 graden gekanteld. Shakir stond ineens gewonnen, met een kwaliteit en enkele pionnen meer. Waarschijnlijk heeft Lorin iets te snel gespeeld? Zijn zusje Kiri (1247) overkwam iets soortgelijks. Ook zij trok onverdroten ten aanval tegen Ger Schraa en naar mijn idee stond ze totaal gewonnen. Toch raakte ook zij in de problemen. Kiri ging langs diepe afgronden, maar won uiteindelijk toch nog, dankzij haar verre vrije h-pion. De Krimpense broedertwist tussen Peter de Weerd en Theo Heukels eindigde niet in een broedermoord, maar in een vreedzame remise. Er waren ook nog enkele bijzondere eindspelen te bewonderen. Dick Vons bokste met een dame op tegen de toren en vier pionnen van Simon Schaffeld. Ik zette mijn geld op de pionnen, maar Dick wist remise te forceren. Jaap van Meerkerk had een loper, maar wel twee pionnen minder dan Martin Schlüter. Het leek mij wel te doen voor Jaap, maar ook hier kreeg ik ongelijk, want Martin bracht zijn pluspionnen naar de overkant.
Opvallend was het grote aantal overwinningen voor de zwarten. Was er eerder in het toernooi nog sprake van wit begint en wint, nu eindigden in groep A zeven van de elf partijen in 0-1. En in groep B won zwart net zo vaak als wit. Morgen (of beter gezegd vandaag) de laatste ronde!
Door Jason Zondag
Uitslagen, standen, indelingen, foto’s en partijen zijn te vinden via de PK-pagina