Prajit Sai wint in mooi schaakweekend in De Doelen Rotterdam


In het weekend van 5 en 6 maart vond in De Doelen te Rotterdam het derde kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Jeugdschaakkampioenschappen ABC plaats. De organisatie, de Rotterdamse Schaakbond, was heel blij dit toernooi in zo’n prachtige locatie te mogen organiseren, midden in de stad Rotterdam.
In deze entourage streden 80 deelnemers om 12 kwalificatieplekken voor het NJSK (NK jeugd  t/m 14, 16 en 18 jaar) in de eerste meiweek in Almelo.

A jeugd en meisjes
In het veld van de A (t/m 18 jaar) speelden een paar sterke 2000 plussers mee. Desondanks pakte de 14-jarige Prajit Sai Kumar (KNSB-rating 1982) de winst met 5 uit 6, proficiat! Op de tweede plaats eindigden een viertal met 4,5 uit 6. Weerstandspunten bepaalden de plaatsen 2 en 3. Roger Labruyere was al geplaatst, dus ging het tweede ticket naar William Shakverdian beiden 24,5 weerstandspunt. Het derde ticket naar Arthur Maters met 20,5. Vadim van Kuijk greep net naast een ticket met 17 weerstandspunten.
Bij de A meisjes won Dana Verheij de groep op SB punten van Veronique Bogouslavskii, beiden scoorden 3 punten en 17 weerstandspunten. Omdat beide al geplaatst waren voor het NJSK, ging het ticket naar Laura Schoonhoven met 2,5 punt.

Clovis Kien eindigde op de zesde plaats en was daarmee de beste RSB-speler. Hij mag zich RSB kampioen A-jeugd 2022 noemen. Dana Verheij was met haar veertiende plaats het beste RSB-meisje en is dus RSB kampioen A-meisjes 2022.

B jeugd en meisjes
Met bijna 40 deelnemers, de grootste groep, was het aan de top steeds stuivertje wisselen bij de B (t/m 16 jaar). Drie jongens eindigden ongeslagen met 5 uit 6 bovenaan. De winst ging naar Jari Groen die de meeste weerstandspuntyen scoorde. In de slotronde speelde hij remise tegen Alan Bakija die daarmee tweede werd op een half weerstandspuntje van Jari. Derde werd Chenwu Zhu met 18,5 weerstandspunt. Doordat Chenwu al geplaatst was ging het derde ticket naar Dylan Achuthan met 4,5 punt en 21 weerstandspunten de nummer 4..Rens Blom en Daniel Knol scoorden ook 4,5 punt maar 18 resp. 16,5 weerstandspunt.
Bij de B meisjes lagen twee tickets klaar. Elysia Feng werd het beste meisje met  3,5 punt, maar was al geplaatst. Josephine Damen werd tweede, maar was ook al geplaatst. De tickets gingen dus naar Katja Tangarife Ramirez (3e met 3 punten) en Amelia Jonkman (4e met 2,5 punt).

Alan Bakija was op de tweede plaats de beste RSB-speler en werd daarmee RSB kampioen B-jeugd 2022. Manixia Wortman was met haar vierendertigste plaats het beste RSB-meisje en is dus RSB kampioen B-meisjes 2022.

C meisjes
Negen meisjes C (t/m 14 jaar) streden voor drie tickets. Vanaf de start was duidelijk dat Vera van Apeldoorn haar kans rook. Op de eerste dag kon alleen Sarah-Joy Koorevaar haar op remise houden. Met een 3 uit 3 op de tweede dag, eindigde ze ongeslagen op 5,5 uit 6 en daarmee de winst. Sarah-Joy bleef Vera in het spoor en eindigde op 5 uit 6 op de tweede plaats. Het derde ticket ging naar Marlies de Bruijne met 4 uit 6.

Van de meisjes uit de RSB eindigde Sarah-Joy Koorevaar met haar tweede plaats als hoogste. Zij is dus RSB kampioen C-meisjes 2022.

PJK C jeugd
Tegelijkertijd met het kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Jeugdschaakkampioenschappen A-jeugd, A-meisjes, B-jeugd, B-meisjes en C-meisjes werd in De Doelen ook het PJK RSB C-jeugd (t/m 14 jaar) gespeeld. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden Parsa Mohebbinezhad en Rawi Wortman met 4 uit 5 samen bovenaan. In de zesde en laatste ronde leek het aanvankelijk op dat Parsa tegen een nederlaag aan zou lopen tegen Oscar Koppenens. Dat deed Rawi besluiten niet vol op de winst te spelen en genoegen te nemen met een remise tegen Samuel Lopes. Parsa wist de partij echter te keren en won. Daarmee werd Parsa Mohebbinezhad RSB kampioen C-jeugd en plaatste hij zich voor het NJSK C-jeugd. Rawi Wortman eindigde als tweede en hoopt nog een vrijplaats voor het NJSK toegekend te krijgen. Janice Fu (reeds eerder geplaatst voor het NJSK C-meisjes) legde beslag op de derde plaats.

Klik hier voor de uitslagen en standen.

Klik hier voor de foto’s van de prijsuitreiking, hier voor de foto’s van dag 2 en hier voor de foto’s van dag 1. De foto’s werden gemaakt door Harry Gielen.

En klik hier voor het verslag inclusief foto’s dat op de website van de KNSB verscheen.