Rik de Wilde wint Alblasserwaardtoernooi (Update 12 april)


Rik de Wilde wint 36e Alblasserwaardtoernooi

Rik de Wilde

Rik de Wilde winnaar van het 36e Alblasserwaardtoernooi

Als hoogst geplaatste speler had hij natuurlijk de beste papieren en hij won ook nog alle partijen in zijn poule. In de finale versloeg Rik de Wilde van SC Dordrecht de winnaar van de andere hoofdgroep, Jan Jaap Janse en voor de tweede keer in zijn schaakcarrière mocht Rik de wisselbeker in ontvangst nemen.

Met maar liefst 62 deelnemers was het een van de drukst bezette toernooien ooit. De gemiddelde rating in de hoofdgroepen was zeer hoog en dat geeft aan dat het Alblasserwaardtoernooi geliefd is bij schakers van alle niveau.

Om 10:15 uur kon toernooidirecteur Mark van Hulst het startsein geven en konden de schakers er tegenaan. In de pauze konden alle deelnemers genieten van heerlijke soep en broodjes en namen veel schakers een kijkje bij de korfbalwedstrijden op de naastgelegen velden.

In hoofdgroep A leek Jan Jaap Janse niet zonder meer de winnaar te worden. Hij remiseerde tegen Wim Pool en Peter van den Bergh en verloor van Andrew Mensing. De concurrentie maakte echter geen gebruik van deze missers, hoewel de nummer 2 in deze poule, Arne Pols, slechts een halfje achterbleef.

In hoofdgroep B was Rik de Wilde ongenaakbaar. Met 6 uit 6 was hij de terecht winnaar. Jorik Klein was met 3½ punt gelijk met Robert van Rekom geëindigd op de tweede plaats. Een prima prestatie voor Jorik in dit zwaar bezette veld.

Ook in groep 1 bleef de winnaar ongeslagen. Tuvshin Boldoo wist al zijn partijen te winnen. Tuvshin was op de deelnemerslijst als 23e geplaatst en eindigde dus in de totaalstand als 17e, boven spelers die in eerdere edities van het toernooi nog in de hoofdgroep speelden. Een tweede plaats was er voor ‘huisschaker’ Pim Ydo, nipt voor Theo Dekker.

Lemmy Schakel, de enige dame in het gezelschap, was in de 2e groep als hoogste geklasseerd en maakte deze favorietenrol dan ook waar. Met 5 uit 7 bleef ze drie spelers een halfje voor. Peter Vis maakte een goede indruk door in dit sterke veld als tweede te eindigen.

Nico van Mourik hield de Sliedrechtse eer hoog door de 3e groep te winnen met 5½ punt, slechts een half punt voor op Bert Dobber, Hans Schreuder en Wim Bergers, die het met 4½ punt zeker niet slecht deden.

In groep 4 ging de eerste prijs naar Jurgen den Haan die met 5½ punt Hans Vink net een halfje voor bleef. Deze groep werd aan de top een Sliedrechtse aangelegenheid doordat Andre van Dieen beslag legde op de derde plaats.

Dat Yaro van Beest steeds beter gaat spelen bleek wel in dit toernooi, want hij won ongeslagen en met slechts één remise de 5e groep. Karel de Kok won vorig jaar deze groep, maar moest nu met een punt achterstand genoegen nemen met de tweede plaats. Een keurige derde plaats was er voor Leo Koppelaar.

Ook in de laatste groep werd er stevig om de punten gevochten, maar uiteindelijk was het Koos van den Berg die met de eerste prijs aan de haal ging. Hij verloor alleen van Mark van Hulst die, ondanks de vele organisatiewerkzaamheden, netjes derde werd. Aart Harms wist met 4 punten de tweede prijs in de wacht te slepen.

Zoals gebruikelijk konden alle spelers een prijs uitzoeken van de rijk gevulde tafel, waar dit jaar opvallen veel ‘vloeibare’ prijzen stonden, die gretig aftrek vonden.

Traditioneel had Henk Prins weer een mooie tweezet gecomponeerd en hiermee konden de deelnemers nog een extra prijs winnen. Het was een moeilijke opgave, want er zaten ook vele foute oplossingen in de doos. Uit de goede inzenders werden nog eens 5 extra prijzen getrokken.

De organisatie was weer heel tevreden met deze grote opkomst en heeft voor 2017 alweer een datum vastgelegd: op 10 april zal de 37e editie worden gehouden.

Door Mark van Hulst

Voor de tweezet van Henk Prins kijk u hier. Update 12-4-2016: Voor de fotoreportage kunt u hier klikken.

Jan Jaap Janse (links) en Rik de Wilde

Jan Jaap Janse (links) en Rik de Wilde voor aanvang van de finale