RSB PK 2016
De proloog…


Het persoonlijk kampioenschap 2016 van de RSB… de proloog

Over enkele dagen start in Spijkenisse het toernooi dat een hoogtepunt moet zijn van het schaakleven in onze regio: het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB voor dames en heren.

De verslaggevers zijn met drie man sterk uitgerukt om u van dit kampioenschap op de hoogte te houden. Schrijver dezes start met de eerste twee ronden. Hij heeft immers (rating 1288) na een nederlaag tegen een sterkere tegenstander tijd genoeg om alle ontknopingen te volgen. Daarna komen de full-timers Jason Zondag (RSR Ivoren Toren ) en Ricardo Klepke (Spijkenisse) in actie.

 Aad Juijn

Aad Juijn

Een verslag van het PK kan niet beginnen zonder eerbetoon aan de man die jaren lang het PK onder de mensen bracht: Aad Juijn. Zijn verslagen waren altijd even uitvoerig als vol met humor, even schaaktechnisch verantwoord als persoonlijk getint. Dat Aad er na zoveel jaren mee op wilde houden is dan ook heel jammer. Maar wij moeten dit natuurlijk respecteren.

Vanaf deze plaats veel dank aan Aad voor zijn inzet en zijn prachtige stukken. Wij zullen hem missen. Even was ik bezorgd dat ook je clubgenoot en RSB-erelid Frans Maas, die je altijd naar het PK reed en weer thuisbracht, niet zou meedoen nu een taak voor hem is weggevallen. Maar Frans komt gelukkig wel.

Het PK is in zoverre weer terug in bekend vaarwater dat Simon van der Beek na zes jaar weer aan het roer staat. Nu niet als RET-man maar als vertegenwoordiger van Spijkenisse. Daarmee is het probleem dat het PK niet meer op een centrale locatie wordt gespeeld echter niet opgelost. Het RSB-bestuur blijft dan ook zeker zoeken – ook met de zekerheid dat het komende PK een mooi toernooi wordt – naar meer centrale locaties.

Lange tijd zag het er naar uit dat onze eredivisie (de A-groep) zwaar onderbezet zou zijn en dat vigerend kampioen Rick Lahaye het wel erg gemakkelijk zou krijgen. Gelukkig zijn er de laatste dagen behoorlijk wat inschrijvingen bijgekomen. Rick blijft natuurlijk de grote favoriet. Maar verrassingen zijn altijd mogelijk, bijvoorbeeld van FM Stefan Tabak (CSV) die voor het eerst meedoet.

Mocht Rick winnen dan is hij degene die de inmiddels overjarige wisselbeker (in 1988 aangeboden door het Rotterdams Nieuwsblad) mag houden.

Onze Jupiler League (de B-groep) is zelfs nog groter dan vorig jaar. Hier is Hans van Nieuwenhuizen wederom de grote favoriet. Naar aanleiding van de vraag van een deelnemer in de B-groep over de dominantie van Hans (ik druk mij diplomatiek uit) ben ik nagegaan hoe vaak in de B-groep de speler met de hoogste rating niet wint. Het verrassende antwoord is: bijna altijd. Tussen 2004 en 2015 is in alle jaren de B-groep gewonnen door een speler die niet de hoogste rating had. Hans is dus gewaarschuwd.

Tot slot een ernstig woord aan de dames. De RSB telt per 1 juli 2016 27 vrouwelijke seniorleden en 109 vrouwelijke juniorleden. Dat is verschrikkelijk weinig. En even erg is dat er geen enkele dame meedoet. Waar alle Olympische kranten dezer dagen vol staan van het feit dat in ons land de vrouwen beter in topsport zijn dan de mannen gaat dat helaas niet op voor de RSB. Of inspireren de Olympische prestaties de dames toch nog om de zaal te verrijken met levende dames achter het bord in plaats van alleen houten dames op het bord?

Peter de Weerd