RSB-team vierde op het Hutton-toernooi


Op zaterdag 12 oktober werd in Hoorn het 60e Hutton-toernooi gehouden. Dat is een kampioenschap van de onderbonden. Teams (viertallen) van jeugdspelers uit de vijf  leeftijdscategorieën van de onderbonden bestrijden elkaar dan op de 64 velden. Er werden vijf ronden met een bedenktijd van 15 min.p.p.p.p. + 10 sec. per zet gespeeld.

De laatste vijf jaar ging de titel steevast naar de RSB. Ook dit jaar was de RSB in alle vijf leeftijds­categorieën aanwezig. Het was dit jaar echter erg moeilijk om een team samen te stellen. We gingen dan ook niet met het sterkste team naar Hoorn, op zich wel jammer natuurlijk.

De 20 RSB’ers streden voor elk punt, maar al snel werd duidelijk, dat de grote wisselbeker dit jaar niet weer meegenomen zou worden. In de D- en E-categorie deden we het prima. Het E-team won zijn groep zelfs! Het team bestond uit: bord 1 – Mees van Batenburg: 4½ uit 5!, bord 2 – Rawi Wortman: 2½ uit 5, bord 3 – Samuel: 4 uit 5 en bord 4 – Sarah-Joy Koorevaar: 3 uit 5. Knappe prestatie van deze jonge denkhoofden!

Het D-team werd knap tweede in zijn groep. Dit team bestond uit: bord 1 – Alan Bakija: 4½ uit 5!, bord 2 – Jesse van Dongen: 3½ uit 5, bord 3 – Joep Westerhof: 2 uit 5 en bord 4 – Joris Brands: 4½ uit 5!

Het A-team, bestaande uit Elnathan Ghebreab (0,5 uit 5), Joris Geene (1 uit 5), Job Verheul (2 uit 5) en Derek Zuurmond (2 uit 5) had het erg zwaar tegen sterke tegenstanders. Ze wisten een ronde te winnen, maar de tegenstand in de andere 4 ronden was te zwaar.

Het B-team bleef aardig overeind, al viel het niet in de prijzen. Er werden twee ronden gewonnen, een keer gelijk gespeeld en twee keer verloren. Het B-team bestond uit: bord 1 – Luana Mensing: 1½ uit 5, bord 2 – Marieke van Essen: 2½ uit 5, bord 3 – Thijs van Dam: 3 uit 5 en bord 4 – Vinh Nguyen Quang: 4½ uit 5!

Ook het C-team viel buiten de prijzen. Het team won twee keer, speelde een keer gelijk en verloor twee keer. Hier waren de scores: bord 1 – Joaquin Aarts: 2 uit 5, bord 2 – Jannes Westerhof: 2 uit 5, bord 3 – Kathleen Velasco: 3 uit 5 en bord 4 – Bent Blokland: 2 uit 5.

Alle teamresultaten werden bij elkaar opgeteld en de RSB kwam uit op 27 matchpunten en 54½ bordpunt. Dat betekende een vierde plaats. De thuisspelende onderbond, de Noord-Hollandse Schaakbond, die op volle oorlogssterkte aanwezig was, mag de grote wisselbeker een jaar in haar bezit houden.

Ik dank de 20 spelers, die namens de RSB meededen en ook ouders, die voor het vervoer zorgden en optraden als teamleider. Dank gaat uit naar Martin Verheul, Jan van Dam, Jan-Dirk Westerhof, Rik Wortman, Armindo Lopes, Robert Aarts en de familie Mensing. Robert Aarts en Jan-Dirk Westerhof ook bedankt voor de foto’s. Ook onze voorzitter, Angelo Ayala en jeugdleider, Hans van de Beukel, bedankt voor het vervoer en het verzorgen van de patat met snacks na afloop.

Jan Sijbesma, teamleider Huttonteam

Het E-team van de RSB

Het B-team van de RSB

Het C-team van de RSB