Russische prof pakt concurrentie in op OK Gouda


Vladimir Epishin boekte in Gouda een van de mooiste successen uit zijn carrière. De Russische schaakgrootmeester bleef tijdens de jaarlijkse strijd om het Open Schaakkampioenschap van Gouda in een ijzersterk deelnemersveld al zijn concurrenten voor.

Door: Henk de Kleijnen

Het werd een nieuwe parel aan het snoer van evenementen dat schaakvereniging Messemaker 1847 door de jaren heen heeft georganiseerd. Deelnemende senioren en jeugdige spelers, bij elkaar opgeteld 178, onderstreepten dat het toernooi (in samenwerking met Van Dam, Van Dam en Verkade BV) in Nederland tot de grootste eendaagse happenings op schaakgebied behoort. Naast kwantiteit sprong ook kwaliteit in het oog: in de sterkste groep (A) traden niet minder dan 20 officiële titelhouders aan, onder wie acht internationale grootmeesters.

Na de opening, bij monde van toernooidirecteur Kees Brinkers en loco-burgemeester Astrid van Eerstel, brandde in alle groepen heftige strijd los. Uiteraard ging de grootste belangstelling uit naar de elitegroep. Daarin diende zich een bijna-sensatie aan, toen Liam Vrolijk (14), lid van de organiserende vereniging, brutaal in de voorste gelederen meestreed en na vier van de zeven ronden zicht had op het erepodium. Zo hield hij Erik van den Doel, oud-toernooiwinnaar, op remise. De vijfde partij ging tamelijk verrassend verloren tegen de relatief ‘zwakkere’ Fidemeester Lars Vereggen. Knap herstel via twee opeenvolgende zeges leverden Vrolijk alsnog een gedeelde vierde plaats op met een uitstekende score van 5 uit 7.

Drie spelers bleven in de A-groep ongeslagen. Dat waren – niet helemaal toevallig – de schakers met de hoogste rating. Eerdergenoemde Van den Doel moest nog een tweede keer in remise berusten en finishte dus op 6 uit 7. Epishin, die furieus was gestart met 5 uit 5, freewheelde met twee puntendelingen (tegen zijn grootmeesterlijke collega’s Vladimir Dgebuadze en Dimitri Reinderman) naar de eindstreep om daar eveneens met 6 uit 7 de eindoverwinning voor zich op te eisen. De voor het eerst ter beschikking gestelde Ab Scheelbokaal – genoemd naar de vorig jaar overleden schaakpromotor – kreeg hij uit handen van voorzitter Arjan van der Leij, die zelf ook in de prijzen viel aangezien zijn totaal van 4 uit 7 tussen de ‘reuzen’ een ratingprijs opleverde. Reinderman, ex-kampioen van Nederland, moest drie keer in remise berusten en eindigde daardoor op de derde plaats.

Ook in groep B waren de verschillen in de top klein. André Boon van de Rotterdamse vereniging Erasmus leek bij het ingaan van de slotronde vrijwel zeker van de winst, maar struikelde over Nick Groeneweg die daardoor alsnog langszij kwam. Andrew Mensing kon toen ook aanhaken en behaalde eveneens 5,5 uit 7. Beste speler van Messemaker 1847 was hier Leen de Jong (5 uit 7). Carlos Preuter liet er in groep C geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Hij won al zijn partijen. Ruben Hooghwerff werd tweede met een punt achterstand.

Bij de jeugd won Lucas Nguyen de sterkste (gecombineerde AB) groep. Verdere winnaars bij het Jeugd OK van Gouda waren Pascalle Monteny (groep C), Jie-Ren Tjin A Lien (D), Jesse van Dongen (E) en Joep Westerhof (FGH).

Voor de gedetailleerde eindstanden en foto’s kijk je op de toernooiwebsite

Van den Doel en Epishin Foto: Kees Brinkers

Van den Doel en Epishin
Foto: Kees Brinkers