Schaken in Museum Boijmans van Beuningen


Voor de tweede keer dit jaar verzorgt de stichting Het SchaaKKasteeL in samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen een schaakevenement voor schoolkinderen.

In januari van dit jaar was er een leuke schaakactiviteit in de Kunststudio met een rondleiding in het museum . De dertig basisschoolleerlingen waren erg enthousiast over dit initiatief.

boijmans1

Dit kunststuk van Mauritzio Cattelan (Padua 1960) vonden de kinderen erg cool!

Op woensdagmiddag 9 december  kunnen weer 30 basisschoolkinderen meedoen aan een leuk  schaakevenement. De kinderen krijgen een rondleiding in het museum van ervaren gidsen. Zo krijgen ze ook de kans het topstuk te zien van  Jheronimus Bosch. En ook hoe een van zijn werken voor het oog van de bezoeker wordt gerestaureerd.

Van de site van het museum:

‘Voor het eerst in 450 jaar is de Hooiwagen van Jheronimus Bosch in Nederland te zien. Het is een van de topstukken uit de collectie van Museo Nacional del Prado in Madrid. De Spaanse koning Filips II was een groot Bosch-verzamelaar en kocht in 1570 dit drieluik voor zijn privéverzameling. Het kunstwerk verliet Spanje niet eerder en komt in een uitstekende staat, nadat het enkele jaren geleden werd gerestaureerd, naar Nederland.

Het vijf eeuwen oude schilderij ‘De heilige Christophorus’ van Jheronimus Bosch wordt in Museum Boijmans Van Beuningen voor het oog van de bezoeker gerestaureerd. Dit intrigerende proces is vanaf nu in het kader van de grote najaarstentoonstelling ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’ te volgen. De restauratie duurt ongeveer 8 maanden, tot en met januari 2016 in de Kunst Studio.’

In de expositie In Scène Gezet  maken de kinderen kennis met een bijzonder schaakspel  van de kunstenaar Barry Flanagan uit 1971. Na de rondleiding  mogen de kinderen  zelf een schaakstuk maken in de fraaie Kunststudio. En als ze daarna nog zin hebben mogen ze nog een partijtje schaken tegen elkaar. Ook krijgen zij in de Kunststudio een drankje aangeboden.

boijmans2

Schaken in de fraaie Kunststudio van het museum

Namens Het SchaaKKasteeL zal  kunstenares Wies van der Beek als gastvrouw optreden. Wies is actief met tekenen en schilderen en zij heeft ook verschillende schilderijen gemaakt met het thema Schaken.

boijmans3

PiSchako
pastelkrijt en acrylverf op doek 50 x 70
Wies van der Beek
,  Hekelingen  2014


Informatie:

Woensdagmiddag, 9 december 2015

Locatie: Museum Boijmans van Beuningen

Aanmelden: mail naam, groep en school naar info@hetschaakkasteel.nl

Aantal: er is plaats voor 30 basisschoolkinderen

Volgorde: de volgorde van aanmelden is bepalend

Aanmelden: 13.30 – 13.45 uur, aanvang rondleiding 14.00 uur, de rondleiding duurt ca. 45 minuten

Ontwerp schaakstuk: Workshop in de Kunststudio, duur ca. 45 minuten

Vrij schaken:  tot ca. half vijf

Ophalen kinderen:  tussen half vijf en vijf uur kunnen de kinderen weer worden opgehaald

Kosten: geen

Voor de website van Museum Boijmans van Beuningen   KLIK HIER

Voor meer informatie over Het SchaaKKasteeL  KLIK HIER

Door: Teun Koorevaar