Sliedrechts A-team 2e plaats in meesterklasse


Podiumplaats lonkt voor Sliedrechts A-team in de Meesterklasse!

Op de derde dag van de Meesterklasse A heeft het Sliedrechtse team een belangrijke stap gezet richting een podiumplaats. Het team van Marijn den Hartog, Willam Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing was ook op deze speeldag niet te kloppen en voegde drie matchpunten toe aan het totaal. Na drie speeldagen staat Sliedrecht ongedeeld tweede in de hoogste jeugdklasse van Nederland. Een ongekend succes.

In de ochtendronde was ASV uit Arnhem de tegenstander. De match begon met rustige stellingen op de borden. Dit veranderde toen William besloot een kwaliteit te offeren met genoeg compensatie. De tegenstandster van William was hierdoor dusdanig verrast dat ze een paar zetten later al tegen een hopeloze stelling aankeek en moest opgeven (1-0).

Ondertussen had Jorik al een truc in de stelling gevlochten, die zijn tegenstander niet wist te weerleggen. Een tiental zetten later kon ook Jorik een overwinning bijschrijven (2-0).

Omdat er gespeeld worden met viertallen werd er vanuit gegaan dat de tegenstander van Adrian niet zonder meer akkoord zou gaan met een remiseaanbod, ook al omdat Marijn een iets mindere stelling had. Adrian schoof de stelling wat meer dicht en bood op een psychologisch moment remise aan. Groot was dan ook de verbazing toen de tegenstander van Adrian zonder al te veel nadenken het aanbod aannam (2½-½). De matchpunten waren binnen.

Marijn kon zonder zorgen doorvechten. Hij kreeg het zelfs nog voor elkaar om een pion voor te komen in het eindspel, maar na lang doorspelen moest hij toch in remise berusten en was de 3-1 overwinning een feit.

In de middagsessie wachtte het als 2e geplaatste Chesscool, de jeugdafdeling van Kennemer Combinatie. Dit werd een belangrijke wedstrijd omdat Chesscool bij winst op bordpunten Sliedrecht zou passeren op de ranglijst tezamen met een aantal andere teams.

Chesscool had de sterkste speler op bord drie gezet en daar kreeg Jorik Klein mee te maken. In een spannend middenspel overzag Jorik echter een sterk paardoffer en moest daarna capituleren (0-1).

Ondertussen was William met wit een aantal pionnen achter geraakt en moest even later ook opgeven. (0-2) Een goed resultaat leek een lastig karwei te worden.

Er was echter nog hoop. Marijn en Adrian hadden beiden mooie stellingen. Adrian had vanuit zijn favoriete opening een prachtige stelling weten op te bouwen met twee vrijpionnen die de twee torens van zijn tegenstander bezighielden, waardoor de stukken van Adrian vrij spel hadden. Er volgde een tijdnoodfase waar Adrian nog maar twee minuten op de klok had, maar juist in die tijdnoodfase maakte Adrian het gedecideerd af (1-2).

Marijn leek ondertussen het betere van het spel te hebben en bovendien een half uur meer op de klok. De stelling was nog niet zomaar gewonnen, maar de uiterst kalmte en het zichtbare vertrouwen waarmee Marijn dit uitspeelde waren van grote klasse en zo kon het punt worden genoteerd. (2-2) Op 1 december volgen de laatste twee rondes en is een podiumplek zeer wel mogelijk.