WAT EEN VERRASSING!


WAT EEN VERRASSING!
Zondag 11 september zal ik niet snel vergeten! Ik werd die zondagmiddag naar Kralingen gehaald om mijn jubileum te vieren. Gedurende 50 jaar heb ik vele kinderen (denkhoofden) het schaken geleerd. Het ontvangstcomité, de organisatie van het feest, stond klaar. De zaal was prachtig versierd met schaakstukken en ballonnen. Buiten kon het terras gebruikt worden; het weer werkte prima mee. Ik had geen idee wie er allemaal precies zouden komen.

Het werd een prachtig weerzien met oud-schaakleerlingen, schaakvrienden en ook kids met hun ouders van de huidige schaaklessen. Sommigen had ik meer dan 40 jaar niet gezien! Onder hen Nederlandse kampioenen van weleer, die bij mij de beginselen van ons edele spel geleerd hadden. In 1972, toen ik begon, wilde ik zo veel mogelijk kids het schaken leren. Daarna was ik ook bezig om hun niveau te verhogen. Sommigen toonden zo veel talent en inzet, dat ze nationale titels haalden! Geweldig vond ik het om oude herinneringen op te halen!

De wethoudster van sport van Capelle hield een toespraak en ook Angelo, de voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond voerde het woord en gaf cadeaus. En ook Teun Koorevaar, al vele jaren een goede schaakvriend, nam het woord en bood cadeaus aan. Als klap op de vuurpijl ontving ik de gouden erespeld van de KNSB, een hele eer.

Bep, mijn trouwe assistente bij de schaaklessen, mocht de erespeld opprikken (zie foto). Bep werd uiteraard ook in het zonnetje gezet. Zo’n 40 jaar helpt ze mij bij de schaaklessen. Ze brengt een stuk gezelligheid mee en kan goed met de denkhoofden opschieten. Ze is mijn rechterhand en misschien ook wel mijn linkerhand!

Er was een uitstekende maaltijd geregeld. Daarna werd er nog buiten een snelschaaktoernooitje gehouden. Jong en oud deed mee, heel leuk! Angelique en André organiseerden dat bijzonder goed. Kortom het werd een zeer geslaagd feest met veel gezelligheid! Het leek wel een reünie!

Langs deze weg wil ik Malty, Bally, Rik, Armindo, Eva en nog een Eva hartelijk danken voor de uitstekende organisatie! Fotograaf Harrie Gielen zorgde voor de prachtige foto’s! Verder ook iedereen bedankt voor de vele cadeaus, kaarten e.d. Zo mocht ik bijvoorbeeld een elektronisch schaakbord met digitale schaakklok ontvangen. Die zijn goed te gebruiken bij de schaaklessen. Ik ga namelijk gewoon door, want ik heb er nog steeds veel plezier in en ben nog energiek genoeg. En er is nog steeds belangstelling genoeg en ook onder de hedendaagse jeugd zit veel talent.

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor hun komst en voor de vele cadeaus!
Jan Sijbesma
Jubileum Jan Sijbesma
Jubileum Jan Sijbesma
Jubileum Jan Sijbesma
Jubileum Jan Sijbesma
Jubileum Jan Sijbesma
Jubileum Jan Sijbesma