Evengroenen favoriet op 24e PANC VINK Top 12 Schaaktoernooi


De 24e editie van het Zuidplas Top 12 toernooi, inmiddels ter nagedachtenis aan de overleden oud-voorzitter en erelid van De IJssel het PANC VINK Top 12 toernooi, vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 mei.

In 1996 startte schaakvereniging De IJssel met het eerste Top 12 toernooi. Toen telde het toernooi twaalf deelnemers, die streden om de titel van beste schaker van de Zuidplasregio. Mede dankzij de sponsoring door Bouwbedrijf Frans Vink & Zn uit Moordrecht is het toernooi, inmiddels bijna 25 jaar  later, uitgegroeid tot een schaakfestival met circa 60 deelnemers. Die deelnemers wonen allen in de Zuidplasregio of spelen bij de aldaar gevestigde schaakverenigingen t.w. Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel (SVN), de Waddinxveense Schaakvereniging (WSV) en het Moordrechtse De IJssel.

Behalve de groep van de door de organisatie uitgenodigde toppers, de invitatiegroep, is er een kandidatengroep met twaalf subtoppers en voor de wat minder getalenteerde schakers een viertallen vierkamp waarvoor door elk van de vier verenigingen deelnemers zijn aangewezen. De winnaar van de kandidatengroep zal worden uitgenodigd voor de invitatiegroep van de top 12 van 2020. Daarnaast is er een jeugdgroep en strijden familieleden van de sponsor in de VINK groep om ‘de beste Vink’.

Normaliter bestaat het deelnemersveld voor de invitatiegroep uit de titelverdediger, de vier clubkampioenen, de winnaar van de kandidatengroep van het voorgaande jaar, de rapidkampioen van De IJssel aangevuld met de beschikbare schakers met de op dit moment hoogste rating in het Zuidplasgebied. Een aantal in aanmerking komende deelnemers kon om uiteenlopende redenen niet van de partij zijn. Hun plaats wordt ingenomen door potentiële vervangers. De deelnemers zijn nu:

Henk-Jan Evengroen (De IJssel/Messemaker 1847, titelverdediger), Wouter Vroegindeweij (clubkampioen Moerkapelle), Hans Ranft (Krimpen a/d IJssel, nummer twee clubkampioenschap SVN), Léon Jacobse (clubkampioen De IJssel), Gerard van der Wouden (De IJssel, winnaar van de kandidatengroep 2018), Wim Mulder (WSV/De IJssel/SVN, rapidkampioen De IJssel), Jan Evengroen (De IJssel/Messemaker 1847), Gerard van Ommeren (Moerkapelle), Bernard Evengroen (SVN), Rob Hoogland (SVN/Messemaker 1847), Hugo van Elteren (Moerkapelle) en Jesse van Elteren (Moerkapelle).

Zesvoudig toernooiwinnaar Henk-Jan Evengroen en zijn vader Jan Evengroen die viermaal zegevierde zijn de grote favorieten voor de eindzege.

Het toernooi vindt weer een gastvrij onderdak in Gebouw “De Zespunt”, Molenlaan 1a  te Moordrecht.

Wethouder Jan Verbeek van de gemeente Zuidplas geeft om 10.30 uur het startsein voor invitatie- en kandidatengroep. Om 13.15 uur starten de teamwedstrijd, de jeugdgroep en de VINK groep. De prijsuitreiking zal naar verwachting rond 17.00 uur plaatsvinden.

Op dit toernooi geen langdurig denkwerk, maar rapidpartijtjes van maximaal een half uur. Voor toeschouwers dus goed te volgen. Wie de toppers uit de Zuidplas in actie wil zien is van harte welkom. De toegang is gratis.

van: Aad vd Berg