Jan Douwes wint 10e Hoogendoorntoernooi


10ePank-Hoorgendoorn-DSC09646

Ongeslagen, met een score van 5½ uit 7, heeft Jan Douwes van schaakvereniging Rochade uit Tilburg het 10e Pank Hoogendoorntoernooi  gewonnen. Als 6e geplaatst in zijn groep wist hij eerdere winnaars als Lennard den Boer (2e) en Piet Pluymert (3e) achter zich te houden.

Jan behield de koppositie van de eerste tot en met de laatste ronde. In de 6e ronde leek hij het onderspit te moeten delven tegen Hans Berrevoets, maar wist hij in het verre eindspel de winst toch nog binnen te halen. Lennard en Piet hadden beiden 5 punten, maar Lennard wist met iets meer weerstandspunten de 2e plaats te bezetten.

10ePank-Hoorgendoorn-DSC09642

De tweede groep werd gewonnen door de speler met de grootste reisafstand: oud-Dordtenaar Jacques Malschaert komt bijna elk jaar vanuit zijn woonplaats Leeuwarden naar Dordrecht om in het Hoogendoorntoernooi te spelen. Ook dit jaar niet zonder succes. Met alleen een remise tegen de nummer twee uit de ranglijst, Victor van Blommensteijn, was hij met 6½ uit 7 de terechte winnaar. Van Blommensteijn had evenveel matchpunten als de nummer 3, Han Everaars van SV Nieuwerkerk, maar bleef deze op weerstandspunten nipt voor.

10ePank-Hoorgendoorn-DSC09639

Ook de derde groep werd een prooi voor de familie Malschaert. In deze groep was het broer Hans die met de 1e prijs aan de haal ging. Hans ging lange tijd met Rick Jelier van SC Dordrecht samen aan kop. Hun onderlinge resultaat was remise, waardoor de laatste ronde de beslissing moest brengen. Hans won zijn partij terwijl Rick tegen Willem Platje (De Willige Dame) niet verder kwam dan remise. De derde plaats in deze groep ging naar Bertus van Manen, die altijd wel in de prijzen weet te vallen.

Met 46 deelnemers was de gezellige speelzaal van SC Dordrecht goed gevuld en de lunch was keurig geregeld door de vrijwilligers van de Crabbehoeve.

Meer foto’s en de uitslagen staan op http://www.tomsschaakboeken.nl/

De formule blijft een succes en het volgende door de regionale verenigingen georganiseerde toernooi staat alweer op de kalender: het 20e Den Witten Haentoernooi zal op maandag 22 februari aan de Groenmarkt 19B te Dordrecht worden gespeeld.

door Mark van Hulst