Het PK blijft doorgaan: ronde 3


Het PK blijft doorgaan: derde ronde

In de derde ronde van het PK keerde de sereniteit en de broederschap van de eerste ronde geheel terug. Bovendien waren er geen echt verrassende uitslagen te noteren. Een echte overgangsronde dus op weg naar de allesbeslissende finaleweek.

In de top van het klassement kruisten Alex Dabrowski (1967) en Marc Schroeder (2003) de degens. Er ontstond een zeer onevenwichtige stelling waarbij Marc vier pionnen meer had tegen een loper. Ik hoop dat deze partij wordt ingestuurd naar de partijenpagina. Marc zette een dreigende aanval/opmars in die echter stuk liep op eeuwig schaak van Alex.

Lachende derde was Gert Timmerman die Rob Kalkman versloeg . Gert heeft nu als enige een 100 procent score. Hij won in het middelspel een pion waarna Rob langzaam geroosterd werd.

De drie A- tegen B-partijen kregen alle een ratingconforme uitslag. De strijd tussen Herman van Os en Floris Doolaard was het taaist. Herman hield lang stand maar kon promotie van een van de twee pluspionnen van Floris niet voorkomen.

De B-topper tussen Jaap van Meerkerk en Zhi Yang Fan eindigde in een bijna leeg bord. K + 1 pion voor Jaap tegen K + 2 pionnen voor Zhi Yang. De extra pion was vrij en daarmee voldoende voor de winst. Verder was de nederlaag van Gerrit Boer (1676) tegen Arie Langendoen (1559) een kleine verrassing evenals de remise van Theo Heukels (1230) tegen Karel van den Burg (1559).

Mooier dan dit kan ik niet maken. Mijn verslagtaak voor het PK zit er op. Na een rustdag voor de verslaggevers op maandag zal Ricardo Klepke de laatste drie ronden voor zijn rekening nemen. Dat u daarvan schaakinhoudelijk meer zal opsteken dan van mij is toch wel een prettig vooruitzicht.

Peter de Weerd

Zie voor de uitslagen en de stand de PK-pagina.
Partijen vindt u op de partijenpagina.