PK Ronde 5: Gert Timmerman eenzaam bovenaan


Op woensdag 16 augustus werd de vijfde ronde van het Persoonlijk Kampioenschap 2017 gespeeld. Om 19.45 uur gaf wedstrijdleider Simon van der Beek het startsein om de partijen te laten beginnen.

Gert Timmerman

FM Gert Timmerman

Aan het eerste bord liet FM Gert Timmerman (2245) blijken dat hij aanvallende intenties had. Na de openingszetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4. a3 Lc5 speelde hij pardoes 5. Pxe5!?. Hoewel deze zet niet tot pionwinst leidde, is het natuurlijk wel een ambitieuze zet om te spelen. Het beloofde in ieder geval een spannende partij te worden.

De eerste uitslag was al om 20.25 uur bekend. Henk Prins (1641) speelde de Kan-variant van het Siciliaans (dus …e6 en …a6) en wist een snelle overwinning te boeken op tegenstander Ben Blakmoor (1558).

Omstreeks 20.45 uur was de tweede uitslag bekend. Wijnand Dobbinga (1618) wist Karel van den Burg (1559) te verslaan. Na afloop werd de partij nog uitgebreid geanalyseerd met onder anderen Simon van der Beek, Richard Koopman, Rienk Pluim en Dominique Taapken.

Twintig minuten later was ook de partij tussen Jaap van Meerkerk (1724) en Ger Schraa (1265) klaar. Ger kon het ratingverschil niet overbruggen en moest het punt aan Jaap geven.

Aan het tweede bord werd de Grünfeld-Indische verdediging gespeeld door René de Lange (1974). Tegenstander Pim Keinjan (1807) sloeg niet op d5, maar liet René op c4 slaan, waarna de witte dame op het veld c4 belandde. De variant waar zwart vervolgens …Pa6 speelt wordt de ‘Prinsvariant’ genoemd, wat een koninklijk tintje met zich meebrengt.

Aan het derde en vierde bord werd de Caro-Kann (1.e4 c6) gespeeld. Op beide borden werd echter al op de tweede zet afgeweken van de gebruikelijke hoofdvariant(en). Floris Doolaard (1883, bord 3) reageerde met 2.Pc3 en 3.Pf3, terwijl Hans Hollander (1982, bord 4) reageerde met 2.c4 en vervolgens twee keer op d5 sloeg.

Terugkomend op de partij aan het eerste bord: omstreeks 21.25 uur en na twintig zetten had Gert een winnende stelling bereikt. De zwarte koning bleef onfortuinlijk in het midden, dus Gert zocht naar een trucje. Dit vond hij door zijn toren abrupt naar e7 te spelen, waarna de stelling van Marc Schroeder (2003) niet meer te redden viel. De gedroomde topwedstrijd tussen de nummer één en nummer twee van het toernooi werd uiteindelijk een relatief korte partij, maar het toonde wel aan dat Gert duidelijk op een hoger schaakniveau speelt dan de rest van het deelnemersveld. Marc zal de komende twee ronden zijn best doen om de tweede plaats te bemachtigen. De partij is op de partijenpagina na te spelen (zie link onderaan dit artikel).

De partij aan het tweede bord zag er interessant uit. Pim stond een pion achter, maar René had er niet heel veel aan, want het ging om een dubbelpion op de a-lijn. Pim leek een prima stelling te hebben door zijn controle over de halfopen c-lijn. René wist zijn stukken echter uitstekend te hergroeperen en nam de controle over de c-lijn over. In het eindspel stonden zijn toren en paard aanzienlijk beter dan Pim’s toren en loper. Het punt ging daarom naar René, die op vier punten komt.

De strijd aan het derde bord werd onverwachts beëindigd, want Floris ging akkoord met remise. Gert (Timmerman) stond naast het bord en liet onmiddellijk een aantal goede voorzettingen zien. Met andere woorden: er had (waarschijnlijk) meer ingezeten voor Floris! Met dank aan Alek een diagram uit deze partij, met zwart aan zet (bord vanuit zijn perspectief). Hij speelde hier …f4. Vermoedelijk was …Da5 sterker.

Aan het vierde bord speelde Hans Koedam (1415) wederom een ijzersterke partij. Ditmaal had Hans Hollander het slachtoffer kunnen zijn, maar helaas ging het in het eindspel op een spijtige manier mis, want hij werd pardoes mat gezet. Goed gespeeld, maar helaas nét niet goed genoeg. Hans Koedam blijft desalniettemin de (positieve) verrassing van het toernooi.

Ter afsluiting van de partijverslagen: aan het vijfde bord wist Zhi Yang Fan (1731) een ratingverschil van bijna tweehonderd punten te overbruggen! Met de zwarte stukken had hij al vrij snel een grote tijdvoorsprong op tegenstander Wim Posthumus (1902). In het middenspel kwam Zhi Yang een pionnetje voor, maar Wim had wel het loperpaar. Nadat er veel stukken van het bord verdwenen, bleef er een toreneindspel over met een extra pion voor Zhi Yang. Dit wist hij omstreeks 23.00 uur in winst om te zetten.

De ranglijst aan de top ziet er momenteel als volgt uit: Gert staat op de eerste plaats met vijf punten, gevolgd door René en Hans op de gedeeld tweede plaats met vier punten.

De volgende ronde is op vrijdag 18 augustus.

Ricardo Klepke

Zie voor de uitslagen en de stand de PK-pagina.
Partijen vindt u op de partijenpagina.