Ricardo Klepke wint het zomeravond toernooi van De Pionier


Jongstleden donderdagavond 29 september was alweer de laatste avond voor het jaarlijkse zomeravondschaak (ZAS) van s.v.De Pionier uit Hellevoetsluis. Daarbij ging het – naast de avondprijzen – vooral om de derde plek op de eindranglijst. De plaatsen één en twee waren tijdens de avonden hiervoor al behaald. Ricardo Klepke was al eindwinnaar door op vier van de vijf avonden de maximale score te behalen en op de vijfde avond (een snelschaakavond) slechts één remise af te staan (aan Gijsbert van Appeldoorn uit Sommelsdijk). Voor de tweede plaats was Thijs van Dam ook al onbereikbaar voor zijn achtervolgers (de voornaamste van hen was zijn vader!), maar “voor de zekerheid” verhoogde hij deze laatste avond nog zijn puntentotaal.

Deze avond ging het dus vooral om de derde plaats en zo goed als zeker ging dat tussen Jan van Huizen en Jan van Dam. De climax daarvan kwam in de laatste ronde van deze avond, waarin rapidschaak werd gespeeld met een bedenktijd van een kwartier p.p.p.p. Lang leek het er daarbij op dat eerstgenoemde Jan aan het langste eind zou trekken, maar, zoals ieder weet, een schaakpartij is pas afgelopen als één van beide spelers opgeeft! Jan van Dam had zijn tegenstanders koning in een hoek gedrongen en daar wist deze zich slechts uit te ontworstelen door een kwaliteit te geven. Dat bleek ook eigenlijk het einde van de partij en zo kwam de derde prijs (de prijzen zijn € 75,– voor plek 1, € 50,– voor plek 2 en € 25,– voor plek 3) terecht bij Jan van Dam.

Helaas kon Ricardo Klepke de laatste avond niet aanwezig zijn, daarom een foto met Pioniervoorzitter Fred van Wieringen, geflankeerd door de winnaars van de prijzen 2 en 3.

Nog even wat algemene informatie over het toernooi (misschien krijgen sommige lezers er zin in om de volgende editie mee te spelen). Het wordt georganiseerd in de maanden juli en augustus op de vaste speelavond van de vereniging, de donderdagavond. Voor deelname is er een inschrijfgeld vastgesteld van € 3,– om daar de prijzen van te betalen. De Pionier heeft namelijk geen suikeroom of een gulle sponsor om de diverse prijzen te betalen. Elke avond is er dan een andere schaakvorm (qua bedenktijd), beginnend met rapidschaak van een half uur p.p.p.p., daarna een avond voor de snelschakers (5 min. p.p.p.p.) en nog een rapidavond (15 min. p.p.p.p.), waarna de cyclus weer wordt hervat op de vierde avond.

Men kan dan per partij punten verdienen voor de eindprijzen (de eerste avond zijn dat er 5 voor een winstpartij, 3 voor een remise en 1 bij verlies, de tweede avond 1½ voor winst, 1 bij remise en ½ bij verlies en de derde avond 3 bij winst, 2 bij remise en 1 bij verlies). Deze punten worden dan bij elkaar opgeteld (bij 9 speelavonden – zoals dit jaar – gelden de beste vijf avonden). Zodoende kan een speler max. 75 punten bereiken voor het totale ZAS (Ricardo Klepke scoorde er 74½, Thijs van Dam behaalde 64½ en Jan van Dam eindigde op 61½ punten).

Het gaat dit toernooi om eindprijzen van resp. € 75,–, € 50,– en € 25,–. De stand daarvoor is te zien op het onderstaande staatje:

Ook nog even een kleine uitleg: in de verschillende kolommen betekent rood en vetgedrukt een eerste prijs, heldergroen en vetgedrukt een tweede, blauw en vetgedrukt een derde prijs en roze en vetgedrukt een eventuele vierde prijs. Daarnaast betekent een roze veld dat die avond is vervallen m.b.t. de mogelijkheid tot het behalen van het zomerkampioenschap. In de kolom “naam” staat rood voor de eerste prijs, heldergroen voor de tweede prijs en blauw dus voor de derde prijs (als de prijzen nu zouden worden uitgereikt).