SV Onésimus vierkampen na twee speelronden


Donderdag 4 juli zijn de eerste SV Onésimus juli vierkampen gestart. Dit is een initiatief in het kader van het 90 jarig bestaan van de schaakvereniging.

Voorzitter Marcel van der Linden schetste op de eerste avond in het kort de geschiedenis van SV Onésimus. Opgericht in 1929 voor de geestelijke ontwikkeling en gezonde vrijetijdsbesteding door de Christelijke Jonge Mannen Vereniging Onésimus, toen in Nederland het verenigingsleven nog verdeeld was in religieuze en politieke richtingen. Vernoemd naar de gevluchte slaaf Onésimus, die door Paulus terug wordt gestuurd naar de slavenhouder. Marcel legde dit uit; dat schakers telkens weer terug keren naar het schaakbord om het schaakspel te spelen. Na de opheffing van de jongemannenvereniging is SV Onésimus zelfstandig door gegaan. Verder werden de huisvestingperikelen van de laatste jaren aangestipt. Het speellokaal aan het Vreedenoordplein brandde af, de scheepjes in de Leuvekolk zonken en ook de huidige locatie, basisschool “De Kleine Wereld”, gaat sluiten door te weinig leerlingen. Maar SV Onésimus is springlevend en heeft voor komende seizoenen een nieuw onderkomen gevonden in de basisschool “Pierre Bayle” aan het Alberta Wellingpad 6 in Crooswijk. Met openbaar vervoer goed te bereiken met tramlijn 7 halte Boezemstraat en vanaf metrostation Oostplein in 10 min te lopen.

In totaal waren er 36 aanmeldingen inclusief 2 huisschakers. Dit aantal paste precies in 9 groepen van 4 deelnemers. Die nagenoeg allen naar de ratinglijst van de KNSB werden ingedeeld. Het toernooi heeft inmiddels de 2e ronde achter de rug.

In groep 1 gaat Michiel de Ruiter met 1½ punt aan kop. Andrzej Pietrow kan hem in de derde ronde van de overwinning af houden.

In groep 2 gaat, de schrik van Schiebroek, Murdoch Mac Lean, met 2 punten aan kop. In de laatste ronde speelt Mudoch tegen Davin Mostert, die met 1½ punt volgt op de tweede plek.

Bas Muntslag in groep 3 heeft bijna de buit binnen met een score van 2 uit 2 en 1 punt voorsprong.

Hans Uittenbogaard en John van Waardenberg hielden elkaar, na een heel lang duel, in evenwicht en gaan gezamenlijk aan kop met 1½ punt in groep 4.

Bas van Delft gaat aan kop in groep 5.

In groep 6 heeft Pearl Uyttenhove ook de buit bijna binnen met een score van 2 uit 2 en 1 punt voorsprong.

In de derde en laatste ronde gaan Hans Koedam met 1½ punt en Hans Knigge met 2 punten strijden wie groep 7 gaat winnen.

In groep 8 is er een afzegger maar daar strijden John Jansen en Cedric Kerkmeester om de groepseer.

Henk Langendam lijkt met 2 punten groep 9 te gaan winnen.

Uitslagen zijn te vinden op de website van SV Onésimus